48 uur in Zagreb met Chantal

Onderwerpen in dit artikel

Kroatië, een land dat de laatste jaren steeds meer toeristen trekt. Niet vreemd, met haar oude steden en mooie natuur. Hoe haal je het beste uit Zagreb in twee dagen en wat is mijn indruk van de stad? Ik neem je mee.

Perfect voor een citytrip

In oktober 2022 stond een reeks citytrips op de planning. Van Nederland naar Berlijn, Praag, Wenen en Zagreb. Zagreb won het van Boedapest, omdat ik benieuwd was naar Kroatië en haar hoofdstad. Ik denk hierbij meteen aan de prachtige plaatjes van rode zeeën van daken. Bovendien is het centrum niet zo groot, dus in een paar dagen kan ik de highlights met gemak zien. Ik raad aan om met de trein naar Zagreb te gaan. Van Nederland naar Zagreb is erg lang, maar combineer het bijvoorbeeld met andere steden die in de buurt liggen. Onderweg van Wenen naar Zagreb zie ik bergen vol met naaldbomen, mist waardoor ik de ene berg beter zie dan de andere en de zon die boven de bergtoppen verschijnt.

Must-sees

De weg vinden in Zagreb is vrij eenvoudig omdat het niet zo groot is en omdat tientallen bordjes de weg naar de highlights wijzen. De meeste bordjes wijzen in de richting van het oude centrum, dus daar ga ik naartoe. Het valt me op dat veel gebouwen in de steigers staan, waaronder de kathedraal. Ik stuur een foto naar mijn zus en die appt terug dat deze vier jaar geleden ook al in de steigers stond. Later hoor ik dat de stad in 2020 getroffen is door een aardbeving  en de sporen daarvan zijn nog goed te zien. Waarschijnlijk staat de kathedraal onder andere daardoor nog steeds in de steigers. De St. Mark’s Church, dichtbij het Museum of broken relationships, heeft een rood-wit-blauw mozaïeken dak dat trots glanst in de zon. Helaas staan er dranghekken omheen waardoor ik niet dichtbij kan komen. Ook staan en er veel beveiligers rondom het plein waar de kerk op staat. Ik herinner me dat ik gelezen heb dat er meerdere instanties aan dit plein zitten – vandaar waarschijnlijk alle beveiliging. De kathedraal kan ik helaas ook niet bezoeken, er staan allerlei hekken en bouwmaterialen voor. Een goede reden om nog een keer terug te komen.

De Kathedraal van Zagreb
De kerk ligt in Kaptol, het hoge stadsdeel van Zagreb

Even verderop zie ik politiemotoren en zwarte auto’s de hoek om rijden, de llica op – een van de langste straten in Zagreb. Vlak hiervoor staken voetgangers over en reden er trams, nu gaat iedereen aan de kant voor deze stoet. Ik hoor iemand ‘Premijer’ zeggen. Wat later op de dag ga ik mee met een war tour van Free Spirit Tours, omdat het land achter de hoofdstad een turbulente oorlogsgeschiedenis heeft en dit zoveel meer achtergrond en context geeft bij een bestemming. Een aanrader! Tijdens de tour wordt er onder andere gezegd dat Franz Ferdinand in 1914 op staatsbezoek ging in Sarajevo. Hij maakte de grootste fout die een politicus kan maken: hij reed in een auto zonder dak en werd doodgeschoten. Koning Alexander I van Joegoslavië ging twintig jaar later op staatsbezoek in Marseille en maakte dezelfde fout. De premier die nu de stad bezoekt heeft hiervan geleerd.

Via de kortste tramlijn van Europa loop ik naar het Nationaal Theater, een groot geel gebouw dat ik al herkende vanaf een uitzichtpunt. Er is ook genoeg graffiti in de straten achter het theater. Ik raad trouwens aan om op elke bestemming een hoger gelegen punt te bezoeken – of dat nu een heuvel is, een kathedraal of een ander uitzichtpunt. Zagreb heeft meerdere uitkijkpunten die allemaal een ander uitzicht bieden. De rode daken met hun ronde dakpannen vallen op, iets wat ik typisch vind voor Kroatië. Het is een contrast met Wenen en zijn chique witte gebouwen en paleizen. Zagreb heeft vervallen flats en panden die verbouwd worden, maar ook mooie oude panden, gekleurde huisjes en moderne flats. Van alles wat dus.

Het Nationaal Theater in Zagreb

Hier wil je eten

Na al dat wandelen moet ik mijn brandstoftank weer aanvullen. Hier wat tips:

  1. Submarine burger – Een tip die ik kreeg van mijn nichtje. Ik raad de smokehouse burger met BBQ-saus en krokant spek aan. Uiteraard met classic fries en cola. In Zagreb bevinden zich meerdere vestigingen.
  2. Kavkaz Kavana – Dit theater café bevindt zich in het culturele oase van Zagreb en biedt uitzicht op de het Nationaal Theater. Het ontbijt (bijvoorbeeld wafels) en een tussendoortje zoals koffie met gebak kan ik aanraden.
  3. Een verborgen parel is restaurant Theatrium by Filho. Tijdens mijn wandeling door het centrum kom ik het tegen. Het ligt wat verscholen, ik moet eerst een soort tunnel door voordat ik op de leuke binnenplaats uitkom. Je kunt ook buiten zitten, maar het is fris dus ik ga naar binnen. Het menu spreekt me aan dus ik reserveer voor die avond. Ik eet op tijd, waardoor het voelt alsof het speciaal voor mij open is. Een van de obers zegt zelfs ‘My lady’ tegen me. Ik krijg een zelfgemaakt warm broodje met een boter van champignon. Normaal sla ik het brood altijd over omdat het naar mijn idee maar vulling is. Maar dit is erg lekker, ook alleen het brood zonder dip. Daarna krijg ik beef steak risotto (met carnaroli rijst, biefstuk, gedroogde tomaten, bieslook en parmigiano). Zachte rijst, meaty smaak, warm: echt comfort food en wat je verwacht bij een risotto. Als dessert ga ik voor ‘pruim’, gegrilde pruim met notenijs en basilicum. Ook een erg lekkere combinatie: het zoete en zure van de pruim en het nootachtige van het ijs. Ik mis alleen iets krokants. En dit alles voor slechts €27,47! Waar ik overigens na thuiskomst pas achter kwam: de chef van dit restaurant heeft veel ervaring en heeft in verschillende restaurants met Michelinsterren gewerkt!
Kavkaz Kazalisna Kavana in Zagreb
Theatrium by Filho in Zagreb

Nachttrein

Mocht je een treinreis overwegen, kijk dan ook eens naar de nachttrein. Overdag is er onderweg natuurlijk van alles te zien, maar mocht je overdag tijd willen doorbrengen in de stad, dan is de nachttrein een goede optie. In één coupé zijn er drie bedden boven elkaar, allemaal net zo breed als twee treinstoelen. ’s Nachts wordt er een paar keer gestopt voor een paspoortcontrole en wordt er hard op de deur gebonsd. Wat zullen die agenten wel niet allemaal aantreffen, vraag ik me grinnikend af. Misschien jou wel, tijdens je volgende citytrip?