Servië verborgen parel in Balkan

Stap in de levendige sfeer van Belgrado, waar het moderne leven mooi samengaat met eeuwenoude tradities. Verken de mooie bergen Stara Planina of Tara en geniet van de rustige natuur. Proef heerlijke lokale gerechten en beleef de gezelligheid van kafana’s, die dag en nacht open zijn. Belgrado, bekend om het beste nachtleven in Europa, belooft veel plezier. Servië verwelkomt avontuurlijke ontdekkingsreizigers; ontdek de mysterieuze kloof van Lazarov Canyon en stap terug in de tijd. Een onvergetelijke, avontuurlijke ervaring wacht op jou in Servië!

Eten en drinken in Servië

De Servische keuken is divers en beïnvloed door verschillende culturen. Proef lokale gerechten zoals gibanica, een hartige taart van filodeeg, kaas en eieren of vleesgerechten gegrild op de barbecue. Lokalen dineren vaak laat en etentjes worden vaak opgeluisterd door livemuziek.

Goed om te weten voordat je op reis gaat naar Servië

Servië, gelegen in Zuidoost-Europa op de westelijke Balkan, het grenst aan Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Montenegro, Noord-Macedonië, Bulgarije, Roemenië, Hongarije, en Albanië. Servië heeft geen directe toegang tot de Adriatische Zee.

Servië heeft een gematigd landklimaat met warme zomers, vaak rond 30°C, en koude winters, vooral in de bergen, gaan vaak gepaard met veel sneeuw. Het noorden heeft een continentaal klimaat, terwijl het zuiden een meer mediterraan karakter vertoont.

Servië heeft ongeveer 6,7 miljoen inwoners (2021) en een oppervlakte van 77.474 km². Belgrado is de hoofdstad en grootste stad. De bevolking bestaat uit verschillende etnische groepen, waaronder Serviërs, Hongaren, en minderheden zoals Bosniakken en Kroaten.

In grote steden kun je overal met je pinpas betalen. Het is echter handig om voldoende contant geld bij je te hebben, vooral als je naar afgelegen gebieden reist.

De beste manier om Servië te verkennen is met de auto. Zorg ervoor dat je de nodige documenten bij je hebt als je met je eigen auto reist. Het openbaar vervoer is goed ontwikkeld, met bussen en treinen als populaire vervoermiddelen. Er zijn directe vluchten vanuit Nederland (Schiphol en Eindhoven Airport) naar Belgrado. Op de luchthavens zijn autoverhuurbedrijven beschikbaar.

Servië ligt buiten de EU, dus bel- en internetkosten vallen mogelijk niet binnen je bundel. Het is raadzaam om een lokale SIM-kaart (kosten €5,-) te kopen, verkrijgbaar op de luchthavens.

Roken is toegestaan in veel cafés en restaurants in Servië. Als je rookgevoelig bent, vraag dan of er een rookvrije zone beschikbaar is. Bij goed weer kun je mogelijk buiten zitten waar roken is toegestaan.