het beste van Kroatië

Kroatië, met de bekende slogan ‘full of life’, is een samensmelting van Midden-Europese en mediterrane invloeden en heeft veel te bieden. De Adriatische kustlijn met duizenden eilanden, azuurblauwe wateren en historische stadjes maakt het een aantrekkelijke bestemming. Denk aan de bekende Plitvicemeren en Slapovi Krka, waar de natuur indrukwekkende watervallen en verschillende landschappen toont. Verdwaal in de eeuwenoude straten van Dubrovnik, een UNESCO-werelderfgoed, of ontdek de levendige sfeer van Split met het paleis van Diocletianus.

Eten en drinken in Kroatië

De Kroatische keuken is divers en beïnvloed door de Middellandse Zee. Proef lokale gerechten zoals pasticada, een slow-cooked rundvleesgerecht doordrenkt met kruiden, en deeggerecht strukli, vooral bekend in de regio Zagreb. Aan de Adriatische kust geniet je van heerlijke visgerechten, en vergeet niet pelinkovac te proeven, een kruidige kruidenlikeur.

Goed om te weten voordat je op reis gaat naar het schitterende Kroatië

Kroatië, gelegen in Zuidoost-Europa aan de oostelijke kust van de Adriatische Zee, grenst aan Slovenië, Hongarije, Servië, Bosnië en Herzegovina, en Montenegro.

Kroatië heeft een gevarieerd klimaat, met hete zomers, vaak rond 30°C, en milde winters. De kust heeft een mediterraan klimaat, terwijl het binnenland meer continentale invloeden kent.

Kroatië heeft ongeveer 3,8 miljoen inwoners (2021) en een oppervlakte van 56.594 km². Zagreb is de hoofdstad en grootste stad. De bevolking bestaat voornamelijk uit Kroaten, met minderheden van Serviërs, Bosniakken en Italianen.

In grote steden kun je overal met je pinpas betalen. Het is echter handig om voldoende contant geld bij je te hebben, vooral in meer afgelegen gebieden.

De beste manier om Kroatië te verkennen is met de auto, vooral om de prachtige kustlijn en historische plaatsen te ontdekken. Het openbaar vervoer is goed ontwikkeld, met bussen en veerboten als populaire vervoermiddelen. Er zijn directe vluchten vanuit Nederland (Schiphol, Rotterdam Airport) naar verschillende steden in Kroatië.

Kroatië behoort tot de EU, dus bel- en internetkosten vallen binnen je bundel. Het is ook mogelijk om een lokale SIM-kaart te kopen, verkrijgbaar op luchthavens en bij lokale providers.

Roken is toegestaan in sommige cafés en restaurants in Kroatië. Als je rookgevoelig bent, vraag dan naar rookvrije zones of kies voor een buitenzitplaats waar roken is toegestaan.