Dubrovnik door de ogen van Nini

Onderwerpen in dit artikel

Waarom Dubrovnik?

Nini ging in augustus op reis met drie vriendinnen: van Sarajevo met de trein naar Mostar (“de mooiste treinreis die je ooit in je leven zult maken!”), en met de bus en taxi naar Dubrovnik, Montenegro en naar Albanië. “Ik had vaag over Dubrovnik gehoord, ik wist dat het te maken had met de serie ‘Game of Thrones (GoT)’. Ik had een paar afleveringen gezien, maar was geen die-hard fan. Maar daardoor wist ik dus wel dat Dubrovnik in een hele mooie omgeving ligt, met een fort aan het water. En het lag mooi op onze route dus we dachten: we gaan er twee dagen naartoe!”

Wat viel jou meteen op in Dubrovnik?

Nini en haar vriendinnen gingen met een bus naar Dubrovnik toe. “Die weg er naartoe is echt prachtig! Je ziet meteen de zee en de mooie bergachtige omgeving. Meer dan dat heb ik helaas niet kunnen zien. Als ik nog eens terug zou gaan, dan zou ik de omgeving meer willen verkennen. Op basis van mijn ervaring nu lijkt me die namelijk heel mooi.” Goed om te weten: het centrum is redelijk vlak, maar in de plekken daar omheen is het er erg heuvelachtig. “Dus in de zomer is het puffen, zuchten en kreunen. Een tripje naar de supermarkt voelde als een volledige workout. En toch zijn we flink wat hardlopers tegengekomen – ik doe het ze niet na.”

“De oude stadsmuur, mooie eilanden en natuur, behind the scenes van ‘Game of Thrones’, botanische tuinen, op het strand zonnen: voor ieder wat wils!”

Wat zijn jouw absolute aanraders?

  1. Verken de stad! Wat je sowieso moet doen? “Ga de stadmuur van het fort op. Dan heb je een super mooi uitzicht op (de daken van) Dubrovnik.” Een tip: ga niet midden op de dag, want dan is het best wel warm.
  2. Bezoek het mooie eiland Lokrum (en er zijn meer eilanden, dus voor de eiland-liefhebbers is een boottour zeker een aanrader). “Vanuit het centrum pak je de ferry naar het eiland Lokrum. Je kunt er leuk wandelen en als je een GoT fan bent dan moet je er zeker naartoe, want hier vonden ook opnames plaats voor de serie. Een activiteit voor op de bucketlist is een foto terwijl je in de bekende troon zit, gemaakt van zwaarden.” Maar er zijn ook botanische tuinen en je kunt op het strand gaan liggen zonnen: voor ieder wat wils!
  3. Ga eten bij restaurant Poklisar. “De tonijnsteak was heel lekker. Maar dat mocht ook wel voor die prijs. Dubrovnik is echt bizar duur.”
  4. Voortbordurend op tip 3: Slaap in een Airbnb waar je zelf kunt koken. “Alles is heel duur in Dubrovnik. Daarom kozen wij ervoor om een slaapplek met keuken te boeken, zodat we niet elke dag uit eten hoefden te gaan.” Of een andere tip van Nini: “Combineer Dubrovnik met een paar omliggende landen. Montenegro, Bosnië en Albanië zijn bijvoorbeeld goedkoper.”

Wat zou je afraden?

Nini heeft mooie dagen gehad in Dubrovnik, maar qua timing zou ze het de volgende keer anders doen. “Ik zou niet aanraden om in augustus naar Dubrovnik te gaan, want het is echt druk. Je wordt overspoeld met toeristen in het centrum. Wij sliepen ook nog eens bij de ingang van het fort, waar allemaal restaurants en souvenirwinkeltjes zitten. Het was belachelijk druk – ik heb het nog nooit zo druk gezien in mijn leven als daar.” Volgens Nini doet het niks af aan de schoonheid van Dubrovnik zelf, maar als je wil dat het er rustiger is, ga dan niet in het hoogseizoen.

Wat is je mooiste herinnering?

Nini zegt dat het zeker een aanrader is om naar Dubrovnik te gaan. “Het is super mooi daar. Er is een populair uitzichtpunt op een rotspartij, waar je over de zee uitkijkt. Mijn vriendinnen en ik stonden daar met zonsondergang. De kleuren die de lucht aannam waren magisch. Heel bijzonder om die herinnering samen met mijn vriendinnen te delen.”