Bosnië en Herzegovina, paradijs in hartje Europa

Bosnië en Herzegovina, een verborgen juweel in de Balkan, charmeert bezoekers met een unieke mix van Oost-Europese en mediterrane culturen. Het land biedt spectaculaire natuur, zoals de majestueuze Dinarische Alpen en serene rivierdalen, naast historische steden zoals Sarajevo en Mostar, waar religieuze gebouwen getuigen van een rijk en veelbewogen verleden. Deze bestemming is ook beroemd om zijn hartelijke gastvrijheid en heerlijke keuken, met gerechten zoals ćevapi en zoete baklava. Klein maar betoverend, nodigt dit land uit tot het ontdekken van de diversiteit en rijkdom van de Balkan, ver weg van de gebaande paden.

Eten en drinken in Bosnië en Herzegovina

De Bosnische keuken is bekend om gerechten zoals cevapi (gehaktrolletjes met uien en ajvar), sarma (koolbladeren gevuld met vlees en rijst), en Bosanski Lonac (een langzaam gestoofde pot). Deze culinaire meesterwerken brengen de tradities van Bosnië en Herzegovina op je bord. Vergeet niet een glaasje rakija te proeven, een krachtig pruimenbrandewijn die als nationale drank wordt beschouwd op de Balkan.

Bosnisch ontbijt met ustipci, peka en kajmak

Goed om te weten voordat je op reis gaat naar Bosnië

Bosnië en Herzegovina, gelegen in Zuidoost-Europa, op de westelijke Balkan, is verdeeld in de Federatie Bosnië en Herzegovina en Republika Srpska. Het grenst aan Servië, Kroatië en Montenegro en omvat de regio’s Bosnië en Herzegovina. Met uitzondering van de kustplaats Neum, die ongeveer 24 km Adriatische kustlijn heeft, wordt het land bijna volledig omringd door land.

Bosnië en Herzegovina kent grotendeels een landklimaat met hete zomers, vaak rond 35°C, en strenge winters met veel sneeuw. Het zuiden, inclusief Mostar, heeft een mediterraan klimaat met mildere winters. Neum is de enige badplaats. Het bergachtige midden biedt wintersportmogelijkheden, vooral rond Sarajevo met sneeuwzekere plekken als Jahorina en Bijelasnica.

Bosnië en Herzegovina heeft circa 3,3 miljoen inwoners (2021) en een oppervlakte van 51.209 km². Sarajevo is de hoofdstad en grootste stad. Belangrijke etnische groepen zijn de islamitische Bosniakken, Servisch-orthodoxe Serviërs en rooms-katholieke Kroaten.

In grote steden kan je overal met je pinpas betalen. Het is wel handig om voldoende contant geld bij je te hebben vooral als je buiten de grote steden reist.

De beste manier om Bosnië en Herzegovina te verkennen is met de auto. Zorg ervoor dat je een groene kaart op papier hebt als je met je eigen auto reist om onnodige wachttijd en extra kosten bij de grens te vermijden. Het openbaar vervoer is niet overal goed ontwikkeld, maar in grote steden maken de lokale bevolking voornamelijk gebruik van bussen, trams en taxi’s, die betaalbaar en goed geregeld zijn. Er zijn geen directe vluchten van Nederland naar Bosnië en Herzegovina, maar je kunt vliegen met een overstap vanaf Schiphol. Op de luchthavens (Sarajevo, Banja Luka en Mostar) zijn autoverhuurbedrijven beschikbaar, maar houd rekening met mogelijke toeslagen (ongeveer 30 euro) voor grensoverschrijding.

Bosnië ligt buiten de EU, dus bel- en internetkosten kunnen niet automatisch binnen je bundel vallen. Het is goedkoper om een lokale SIM-kaart te kopen, verkrijgbaar op de meeste luchthavens.

In Bosnië en Herzegovina is roken toegestaan in zowel cafés als eetgelegenheden. Wees hiervan bewust als je gevoelig bent voor rook. Vraag of je buiten kunt zitten als het weer het toelaat, of kies voor tafels waar roken niet direct is toegestaan.