Bosnisch Colorado; zandpiramides in Foča

Onderwerpen in dit artikel

Op slechts vier plaatsen ter wereld bevindt zich een fascinerend natuurverschijnsel, zandpiramides, in Colorado (VS), de Dolomieten (Italië), de Duivelsstad (Servië) en Foča (Bosnië en Herzegovina).

Bosnisch Colorado

De vele zandpiramides zullen je verrassen met hun uiterlijk, compact opgestapeld en sommige tot wel 20 meter hoog. Ze beginnen breed aan de onderkant en vernauwen naar de top. Gemaakt van zanderige klei, danken ze hun naam aan dit materiaal. Aan de rechterkant van de zandpiramides leidt een aangelegde trap naar een uitkijkpunt, waar een nog indrukwekkender uitzicht op dit natuurverschijnsel te bewonderen is, aangezien de piramides aan de achterkant groter zijn.

Gevormd door erosie, waarbij delen van de heuvel zijn afgebroken, tonen de piramides de invloed van wind, regen, sneeuw, vorst en zomerse hitte gedurende vele jaren. Ze zijn uitgesleten, gedroogd en gevormd van stevigere rotsblokken met indrukwekkende spitse toppen. Een opmerkelijk gezicht zijn ook de bomen die aan de randen van de zandpiramides groeien, met wortels die half in de lucht hangen. In het bredere gebied was ooit een bruinkoolmijn gevestigd, wat waarschijnlijk bijdraagt aan de bijzonderheid van dit verschijnsel.

Fietspad van 20 km lang

Recentelijk is een 20 km lang fietspad succesvol gemarkeerd, dat de stad Foča verbindt met de Piramides. Er zijn meer dan twintig wegwijzers geplaatst om ervoor te zorgen dat mensen die hier voor het eerst komen, de juiste richting volgen.

Hoe kom je bij de piramides in Foča?

De zandpiramides bevinden zich in het dorp Dančići in de plaats Prin Do, slechts 9 km van Foča. Op de weg van Foča naar Sarajevo zijn er genoeg aanwijzingen hoe te rijden naar de zandpiramides. De plek is mooi aangelegd, met paden en trappen rondom de piramides, evenals uitkijkpunten met een mooi uitzicht op dit werkelijk unieke schouwspel.