Sarajevo door de ogen van Iemke

Onderwerpen in dit artikel

Waarom Sarajevo?

Iemke wilde met haar gezin een roadtrip maken door de Balkan. Ze hebben vrienden in Slovenië en ze waren al in Kroatië geweest. Een goede vriend van Iemke komt uit Bosnië, waardoor de keuze dit keer op dit land viel. “Mostar en Sarajevo stonden hoog op ons lijstje, we kozen nu voor Sarajevo. Samen met onze vriend Igor maakten we een planning voor wat te doen en zien in drie dagen tijd.” Volgens Iemke is dit voldoende om de highlights te zien en een indruk te krijgen van de stad.

Iemke en haar man Robert bezoeken graag steden. “Ik heb geschiedenis gestudeerd en in steden vind je veel geschiedenis terug – Sarajevo was bijvoorbeeld een belangrijke plek in de Bosnische oorlog. Ik hou ook van Oosterse sferen en in Sarajevo zie je veel invloeden uit deze periode terug.”

“Bezoek de grootste moskee in Bosnië – een rustoase bij de drukke bazaar”

Wat viel jou meteen op in Sarajevo?

“Wat opvalt is de grote Turkse/Ottomaanse invloed, wat je terugziet in de bevolking, de architectuur, de restaurants – eigenlijk in de hele sfeer. Vooral rond de bazaar is het net alsof je in Turkije bent.”

Wat zijn jouw absolute aanraders?

✔️ Doe de ‘Sarajevo under siege’-dagtour via ‘Meet Bosnia’. “We wilden onze zoontjes van 7 en 9 jaar niet onderdompelen in het oorlogsverhaal en wilden een goede balans vinden in activiteiten, dus we zijn niet naar musea geweest. Deze tour was in het Engels, dus ze verstonden het meeste niet. Voor ons was het juist heel fijn om een beter overzicht te krijgen van de historische gebeurtenissen. Ik vond het heel indrukwekkend en interessant.” Iemke raadt het sowieso aan om een tour te boeken. “In de stad staan borden met informatie over belangrijke gebeurtenissen, maar dan lees je het alleen. Bij zo’n tour is het meer een beleving en komt de geschiedenis meer tot leven. De jongeman die de tour deed, woonde in Sarajevo en hij deelde ook zijn persoonlijke verhaal.” Volgens Iemke biedt ‘Meet Bosnia’ ook een rondleiding naar Visoko, een stadje net buiten Sarajevo. “Die tour gaat over de bergen in piramidevorm die daar liggen. Daar heb ik hele goede verhalen over gehoord.”

✔️ Bezoek de oorlogtunnel van Sarajevo – die onder het vliegveld doorgegraven is tijdens de oorlog – en het bijbehorende museum. De start- en landingsbaan van het vliegveld was de enige mogelijkheid om de stad te ontvluchten, maar tijdens de oorlog was het hier erg gevaarlijk. Dankzij de tunnel konden mensen uit de stad gaan tijdens de belegering van Sarajevo. Maar ook soldaten, voedsel en medicijnen gingen via de tunnel de stad in of uit. Dit is volgens Iemke echt een aanrader. Een tip: “Dit zou ik echt met een tourguide doen, want het is niet zo gestructureerd en overzichtelijk als de musea zoals wij die kennen. Er hangt van alles en veel is niet in het Engels. Je kunt niet meer in originele tunnel, dat is te gevaarlijk. Maar ze hebben een replica gemaakt waar je doorheen kunt lopen. Heel interessant!”

✔️ Ga naar Trebević, een berg ten zuiden van het centrum, waar de oude bobsleebaan van de Olympische Winterspelen van 1984 ligt. “Echt een aanrader! De kabelbaan er naartoe gaat heel hoog, dat alleen is al leuk. Je hebt boven een mooi uitzicht over Sarajevo. Vanaf daar kun je naar beneden wandelen, naar de bobsleebaan. Hier zit trouwens mooie graffitikunst op.”

✔️ Ga naar Sarajevska čaršija, een bekend en centraal gelegen herkenningspunt. Vanaf hier loop je de Baščaršija bazaar in. Het ligt in het oude Ottomaanse gedeelte van de stad waar ook de meeste moskeeën zijn. Daar vind je ook een plein en omliggende Bosnische theehuisjes waar je volgens Iemke fijn kunt zitten. “Dit is een erg gezellig gebied, ook ‘s avonds. Op het plein zijn veel duiven. De kinderen vonden het heel leuk om de duiven te voeren (het voer kun je daar kopen).”

✔️ Eet Italiaans! In de buurt van de bazaar at het gezin bij Barhana, een Italiaans restaurant. “Vanaf de bazaar volgden we kleine steegjes en toen vonden we dit restaurant. Het was er druk en dat is meestal een goed teken. We hebben heel lekker gegeten en het is een super sfeervolle plek. We zijn er zelfs twee keer geweest, voor lunch en avondeten. Het zit altijd vol, dus je moet even wachten. Maar het wachten wordt beloond!” Meer tips voor lekker eten vind je hier.

✔️ In de buurt van de bazaar ligt ook de Gazi-Husrev-Begmoskee, de grootste moskee in Bosnië. “Een rustoase bij de drukke bazaar”, aldus Iemke.

Gazi Husrev-beg Moskee in Sarajevo, foto via kasadoo.com.

Wat zou je afraden/vermijden?

Wil je een van de vele oorlogsmusea bezoeken? Dan is het slim om van tevoren uit te zoeken waar je naartoe wilt. Volgens Iemke zijn er heel veel musea en is de kwaliteit niet overal even goed. “Je hebt bijvoorbeeld musea gewoon in een woonkamer, waar iemand bij wijze van spreken alle granaten die hij de afgelopen jaren gevonden heeft op een plankje heeft uitgestald. Dat kan interessant zijn, maar wees je hier bewust van.”

Verder is er in het buitengebied, dat veel meer industrieel en iets moderner is, niet veel te halen voor toeristen. ‘Blijf in en rond het oude centrum’, was ook de tip van Iemke’s tourguide.

En ook niet onbelangrijk: realiseer je dat Sarajevo groot is. “Met de bus duurde het een uur om vanaf het centrum bij de tunnel te komen, die net buiten de stad ligt. En het is er heel heuvelachtig, dus neem goede wandelschoenen mee!”

Wat is je mooiste herinnering?

Iemke was erg onder de indruk van Bosnië. “Echt een aanrader, ook met kinderen! In de Balkanlanden is het tempo langzamer, de mensen zijn super vriendelijk en niks is te gek. Ze zijn kinderen gewend in restaurants. De bazaar met winkeltjes met prullaria is leuk voor kinderen, net als de kabelbaan. Zelfs de dagtour was voor onze zoontjes goed te doen.”

“Ondanks dat ik hoogtevrees heb bij kabelbanen, vond ik het heel tof om de hele stad bij het omhoog gaan langzaam te zien verschijnen en boven de bobsleebaan aan te treffen. De Olympische Winterspelen waren hier in 1984. Zes jaar later was er oorlog en werden de banen gebruikt als bunkers en artillerieposten. Dat vond ik het meest indrukwekkende.”