De 5 piramides van Visoko: fascinerende connectie tussen energie en geschiedenis

Onderwerpen in dit artikel

Ben je een geschiedenisfanaat die op zoek is naar avontuur en geloof je in de kracht van energie? Dan is het verkennen van de piramides van Visoko in Bosnië en Herzegovina een ervaring die je niet mag missen. Dit oude piramidecomplex vormt al jarenlang een mysterie. Sommigen beweren zelfs dat het de oudste piramides ter wereld zijn. Velen geloven dat deze piramides een unieke energie bezitten die een diepgaande invloed kan achterlaten op de bezoekers. Van de tunnels onder de piramides tot de raadselachtige symbolen die in de muren zijn geëtst, elk aspect van deze structuren is doordrenkt van mysterie en verwondering.
Foto via FunkyTours.com

Introductie van Visoko en de piramides

Visoko is een stad in Bosnië, gelegen tussen Zenica en Sarajevo,waar de rivier de Fojnica samenkomt met de Bosna. Het is een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van het land vanwege de aanwezigheid van de piramides. In oktober 2005 kondigde dr. Osmanagic aan dat hij oude bouwwerken had gevonden. Met een team van archeologen beweren ze piramiden te hebben ontdekt van een beschaving die 34.000 jaar geleden leefde. Sommigen geloven dat ze de oudste piramides ter wereld zijn, terwijl anderen deze claim als een hoax afwijzen. Velen die er zijn geweest zeggen een bijzondere energie te ervaren. Nummer 1 van de wereld tennisser Novak Djokovic is zo enthousiast dat hij zelfs een tennisbaan naast de piramides liet bouwen zodat hij regelmatig in de grotten kan herstellen tijdens het trainen. Als dit de grootste en oudste piramides van de wereld zijn wordt de hele kijk op onze geschiedenis anders. Hoe dan ook vormen de piramides van Visoko een belangrijk onderdeel van het cultureel erfgoed van Bosnië.

De Bosnische Piramide van de Zon

De Bosnische Piramide van de Zon is de grootste van de drie piramides van Visoko. Deze piramide is ongeveer 220 meter hoog en heeft vier zijden die naar de vier windrichtingen wijzen. De piramide is omringd door een groot complex van ondergrondse tunnels en kamers. Er zijn ook verschillende artefacten gevonden die verband houden met de piramide, waaronder beeldjes, keramische objecten en stenen werktuigen. De Bosnische Piramide van de Zon is het meest onderzochte en best gedocumenteerde deel van de piramides van Visoko.

De Bosnische Piramide van de Maan

De Bosnische Piramide van de Maan is de op één na grootste piramide in Visoko. Deze piramide is ongeveer 190 meter hoog en heeft drie zijden die naar de drie belangrijkste sterrenbeelden wijzen: Orion, Draak en Kleine Beer. Er zijn ook verschillende tunnels en kamers gevonden rond de piramide, waarvan sommige zijn ingelegd met halfedelstenen. De Bosnische Piramide van de Maan is minder onderzocht dan de Piramide van de Zon, maar wordt nog steeds beschouwd als een belangrijk onderdeel van het complex van piramides in Visoko.

De Bosnische Piramide van Liefde

De Bosnische Piramide van Liefde is de kleinste van de drie piramides in Visoko. Het is ongeveer 120 meter hoog en wijst naar het oosten. Er zijn verschillende tunnels en kamers gevonden in deze piramide, waarvan sommige zijn ingelegd met kristallen. De Bosnische Piramide van Liefde wordt beschouwd als de meest spirituele van de drie piramides en wordt vaak bezocht door mensen die op zoek zijn naar genezing en spirituele verlichting. Deze piramide bevindt zich op privéterrein en kan niet altijd worden bezocht. Soms is het mogelijk om entreegeld te betalen en/of het te bezoeken door een tour te boeken via de winkel op het Park Ravne 2.

Het begrijpen van de energie van de piramides

Een van de meest fascinerende aspecten van de piramides van Visoko is de vermeende energie die ze uitstralen. Volgens sommige onderzoekers hebben deze piramides een unieke energie die een positief effect kan hebben op het menselijk lichaam en de geest. Deze energie wordt vaak aangeduid als orgonenergie, een term die is bedacht door de Oostenrijkse psychiater Wilhelm Reich. Orgonenergie wordt beschouwd als een levenskracht die aanwezig is in alle levende dingen en die kan worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder de vorm van objecten.

Historische betekenis van de piramides

De historische betekenis van de piramides van Visoko is nog steeds een onderwerp van discussie onder wetenschappers en historici. Sommigen geloven dat deze piramides zijn gebouwd door een oude beschaving die mogelijk ouder is dan de Egyptische beschaving. Anderen beweren echter dat deze piramides natuurlijke heuvels zijn die later zijn bewerkt door menselijke handen. Er zijn echter verschillende artefacten gevonden rond de piramides die suggereren dat deze piramides mogelijk zijn gebouwd door een oude beschaving. Deze artefacten omvatten beeldjes, keramiek en stenen werktuigen.

Ravne tunnels

Uit onderzoek is gebleken dat het water dat door deze tunnels stroomt een unieke combinatie van mineralen bevat dat genezende en therapeutische effecten heeft op mensen die het drinken. Het water dat er stroomt heeft een boviswaarde (de boviswaarde meet hoeveel levenskracht er in voedingsmiddelen te vinden is) van meer dan één miljoen. Dit zou dus extreem gezond zijn aangezien een boviswaarde van boven de 10.000 al als vitaliserend wordt betiteld.

Het bezoeken van de piramides van Visoko

Als je geïnteresseerd bent om de piramides van Visoko te verkennen, zijn er verschillende tourbedrijven die deze reis aanbieden. Deze tours omvatten meestal een bezoek aan alle drie de piramides en de ondergrondse tunnels die onder de piramides doorlopen. Ongeveer 1,5 km van deze tunnels zijn beloopbaar. De tunnels liggen op zo’n 3 kilometer van de piramiden van de zon. Het ticket voor de tunnels kost € 10, – en is inclusief een rondleiding van 45 minuten. Bij het bezoeken van de tunnel ben je verplicht eerst met gids te gaan. Na je bezoek met gids mag je tegen een vergoeding van € 5,- zelf de tunnels in. Sommige tourbedrijven bieden ook een bezoek aan het nabijgelegen stadje Visoko, waar je meer te weten kunt komen over de lokale cultuur.

Andere energieplekken in Bosnië

Naast de piramides van Visoko zijn er verschillende andere energieplekken in Bosnië en Herzegovina die het bezoeken waard zijn. Een van deze plekken is de Kravice-waterval, die wordt beschouwd als een van de krachtigste energieplekken in het land. Andere energieplekken zijn de heuvel van de heilige Moeder van God in Medjugorje en de oude vesting van Blagaj. Als je geïnteresseerd bent in geschiedenis, archeologie en de mysteries van het universum dan is Bosnië en Herzegovina the place to be!