Wat te doen in Sarajevo? Tips van insiders

Onderwerpen in dit artikel

Er zijn veel liedjes geschreven en gezongen over Sarajevo, de hoofdstad van Bosnië en Herzegovina en de stad waar oost en west moeiteloos in elkaar overgaan. Lang zoeken naar een perfect plaatje hoeft niet want de stad ligt verscholen in een lange vallei en wordt aan alle kanten omringd door bergen en groen. Maar dit is niet alles, wat Sarajevo zo bijzonder maakt zijn de mensen die er wonen of zoals locals zeggen; ‘Sarajevska raja’ wat een beetje neerkomt op ‘Matties uit Sarajevo’.
Stadhuis van Sarajevo, fotocredit: Pexels / papatyayameftun

Stadhuis van Sarajevo

Een must see – en wat je vast meerdere keren op een ansichtkaart voorbij hebt zien komen – is ‘Vijecnica’; het stadhuis van Sarajevo. In 1892 ontworpen door Alexander Wittlek die o.a. geinspireerd is op moskeeën uit Cairo en een architectonische fusie weergeeft van Oost en West. Door ziekte heeft hij het bouwwerk nooit kunnen afmaken en is dit gedaan door Ciril Ivekovic. In 1992, tijdens de belegering van Sarajevo, werd het stadhuis volledig verwoest, meer dan 2 miljoen boeken gingen verloren. Het prachtige gebouw is inmiddels gerestaureerd en staat weer in volle glorie. Een indrukwekkende plek om te bezoeken die je meeneemt naar verschillende periodes uit de historie. Wist je dat de Oostenrijks-Hongaarse aartshertog Franz Ferdinand hier werd neergeschoten en dit de start was van de Eerste Wereldoorlog?

Uitzicht op Sarajevo vanaf de kabelbaan

Kabelbaan & Trebevic

Sarajevo kan vooral in de zomer vrij druk zijn. Naast de toeristen komen ook veel mensen uit de diaspora, hun geboortestad of land bezoeken. Het fijne aan Sarajevo is dat het in een vallei ligt en omgeven is door bergen. Mocht het iets te druk worden dan kun je altijd de stad uit, door de natuur en frisse lucht op te zoeken. De kabelbaan naar Trebevic heeft 33 cabines en binnen 7 minuten (jaja, het gaat vrij snel) bevind je je opeens in een andere wereld. Een oase van rust, uitkijkend op Sarajevo en dit levert mooie plaatjes op! Er zijn verschillende wandelroutes. Tip! Bezoek de oude bobslee uit de Olympische Spelen (1984) of wandel (duurt iets langer) naar Pino Nature Hotel voor een kop koffie.

Zuta Tabija

Heb je geen tijd om met de kabelbaan omhoog te gaan? Maar wil je toch een fenomenaal uitzicht van de stad? Vanaf Bascarcija wandel je richting de islamitische begraafsplaats, en vervolg je je wandeling via de Kovaci wijk richting de ‘Zuta Tabija’ (Gele Fort). Ga rond zonsondergang, dit levert een fantastisch panorama over de stad. In de zomermaanden is het er heerlijk vertoeven met een koel en aangenaam briesje, drankje in de hand en je dag kan niet meer stuk!

Groene oase Vrelo Bosne

Je hoeft niet per se de bergen in om aan de stadsdrukte te ontsnappen. Park/ natuurmonument Vrelo Bosne ligt 15 km van het centrum van Sarajevo en als bron van de rivier Bosna vormt het een groene oase dicht bij de stad. Denk aan mooie meren vol vissen, zwanen en kleine groene eilandjes. In de zomer liggen de temperaturen hier iets lager dan in de stad, dus een favoriete bestemming van de locals.

fotocredit Bistro Zdrava Hrana

Beste plekken om eten

Na al het wandelen en ontdekken heb je vast honger gekregen. In Sarajevo heb je voldoende opties; traditioneel eten, betaalbaar en veel vlees. Mocht je naast de cevapcici en pita’s, iets anders willen proberen, hier een paar opties die door ons zijn getest! Iets anders dan vlees? Ga dan naar het vegetarische restaurant Zara iz Duvara (The Singing Nettle), genoeg gezonde opties.

Wil je in stijl van fine dining genieten met een prachtig uitzicht, dan is het restaurant Kibe Mahala the place to be. Er is vaak akoestisch livemuziek in de avond en je hebt een fenomenaal uitzicht over de stad.

Restaurant Kibe Mahala in Sarajevo

Ben je in het stadscentrum, en wil je lekker eten maar niet ver hoeven te zoeken? We hebben dé plek voor jou: Klopa, een gezellige en kleurrijke plek, hier ga je voor lekker en ongecompliceerd Bosnisch eten. Porties zijn ruim en probeer eens typisch Bosnische koffie. Niet ver buiten Sarajevo (15 min. met de auto) bevindt zich het restaurant Toplik, een groot familierestaurant omgeven door natuur en gespecialiseerd in visspecialiteiten. Ook is er een kleine vijver met vis aanwezig. Ook hier is er in het weekend vaak livemuziek, dus voetjes van de vloer. Om je dag goed te starten met gezonde opties ga je naar Bistro Zdrava Hrana. Van acaibowl, granola yoghurt en humus salade, voor ieder wat wils. Bon appetit!

Waar te verblijven?

Een paar accommodaties die we zelf hebben getest en die we kunnen aanraden!  

Foto via hotel Europa

Hotel Europe

Dit hotel gebouwd in Oostenrijks-Hongaarse stijl, ligt in het hart van de stad en is een stille getuige geweest van de geschiedenis van Sarajevo en mocht de meest opmerkelijke persoonlijkheden uit de wereld ontvangen. Een goede optie als je van historische hotels houdt met een authentiek verhaal.

Via Airbnb

Vorig jaar verbleef een redactielid in dit appartement, hartje centrum, op de eerste verdieping, tegenover het tramstation. Leuk extraatje is dat in hetzelfde gebouw (begane grond) een restaurant en café gevestigd zijn, dus je hoeft niet lang te zoeken als je honger hebt ;-).

Hecco Deluxe in de oude binnenstad

Wij kozen dit hotel vanwege zijn fantastische ligging én uitzicht op het stadscentrum en de omliggende heuvels. Het hotel heeft dus een dakterras, je kunt er een hapje eten in het restaurant op tiende verdieping of genieten van een drankje in de bar/lounge.

Mooiste uitzicht vanaf hotel Hecco Deluxe

Voetjes van de vloer

Als je een stad voor de eerste keer bezoekt is het handig om te weten waar je leuke bars of cafés met livemuziek vindt voor een avondje uit. Drie tips van onze locals!

People’s cafe club/ lounge bar bevindt zich aan de Kranjčevićeva 20 en hun motto is; ‘don’t waste your time at home’. Duidelijke taal. Ze organiseren diverse events en activiteiten, zoals wijnavonden, door de week zijn er gevarieerde muziekavonden en in het weekend treden verschillende lokale bands op. Een favoriete plek van de locals.

Aquarius ligt in Vilson promenade (een wandelgebied dat zich uitstrekt langs de Miljacka rivier), en een interessant weetje is dat dit gebied in het weekend wordt afgesloten voor het verkeer en hierdoor een bijzondere oase van rust ontstaat. Overdag kun je er terecht voor (zakelijke) lunches, en de avond is het een favoriete ‘happy hour after work’ plek. Na 22 uur wordt het ritme opgevoerd met dj’s en bandjes en gaan de voetjes van de vloer.

Een andere favoriete plek van de locals is de City Pub Sarajevo aan de Hadžiristićeva bb in het centrum. Naast de reguliere programma’s en concerten die door de club zelf worden georganiseerd is er ook een cultureel podium waar minder bekende artiesten kunnen optreden.

City Pub Sarajevo, foto via website

5 x favoriete plekken om te eten in Sarajevo.