Zagreb door de ogen van Olivera

Onderwerpen in dit artikel

Waarom Zagreb?

Olivera (ontdek hier haar blog en podcast) is vier jaar gaan studeren in Servië. In de laatste twee jaar moest ze een master doen. Dus sinds 2022 is ze nu ongeveer 12 keer naar Zagreb geweest, voor de studie Integral Personal Development International aan de Zagreb Therapeutical School. De lessen zijn van vrijdag tot maandag. Het is de eerste keer dat ze zoiets doet: naar een stad gaan die niet haar geboortestad is en waar ze niemand kent. “Ik was nog nooit in Zagreb geweest. Het is interessant om vaak naar dezelfde stad te gaan. Nu beschouw ik Zagreb als een van mijn steden.”

Wat viel jou meteen op in Zagreb?

Het eerste wat Olivera opviel, waren de mensen. “Ze waren echt vriendelijk, behulpzaam en aardig. Bovendien kom ik uit Servië en we spreken bijna dezelfde taal. Ze zijn blij als ze je Servisch horen spreken. Ze vragen je waar je vandaan komt en delen graag hun herinneringen – of je nu in de taxi, in de supermarkt of in een restaurant bent. Het is gemakkelijk om contact te maken met de mensen daar. Hierdoor voelde ik me echt thuis.”

Ook de prachtige architectuur viel Olivera op. “Het is een leuke ervaring om door het historische stadscentrum te lopen. Het is adembenemend. Vooral het deel van het centrum dat ‘upper town’ wordt genoemd. Je kunt de trap nemen of een kabelbaan.” Dit is het oudste vervoermiddel van het openbaar vervoer in Zagreb. De kabelbaan is de kortste ter wereld. Hij heeft zijn oorspronkelijke uiterlijk, constructie en de meeste technische kenmerken behouden. Daarom is het een beschermd cultureel monument. Goed om te weten: als gevolg van een aardbeving worden veel gebouwen in het stadscentrum nog hersteld.

“Musea, lekker eten en rondlopen in het prachtige stadscentrum – meer heb ik niet nodig.”

Wat wist je nog niet over Zagreb?

“Ik wist niet dat Zagreb veel musea heeft: van kunst tot geschiedenis, van techniek tot natuur.”

Wat zijn jouw absolute aanraders?

  1. Olivera raadt de gastronomie aan, van traditionele gerechten tot modernere versies van de traditionele gerechten. “De stad biedt een geweldige mix van restaurants. Op de markt Dolac vind je Burek Dolac, dat meer dan 50 jaar oud is. Vlakbij dezelfde markt ligt Broom 44, waar je de hele dag door kunt brunchen. Je krijgt er ook Salo-traditionele lekkernijen gemaakt van varkensvet. Sol tapas biedt tapas op de Kroatische manier, met traditionele smaken uit heel Kroatië, gevestigd in een oud historisch gebouw.” Daarnaast raadt Olivera Uspinjača en Korčula aan voor vis- en zeespecialiteiten. Ze raadt ook Theatrium aan als je van zeevruchten houdt – maar ik ben hier ook geweest en ze serveren meer dan dat. Ook ik zou dit restaurant zeker aanraden, want het eten was heerlijk en van topkwaliteit. Ik las dit pas later, maar de chef Filip Horvat heeft een team van souschefs samengesteld met ervaring in Europese restaurants met Michelinsterren! En de bediening was geweldig (ze noemden me “Milady”). Lees hier over mijn 48 uur in Zagreb.
  2. Zoals Olivera al zei, heeft Zagreb veel verschillende musea. Een die ze aanbeveelt is het Museum van Verbroken Relaties. “Het is interessant omdat ze veel voorwerpen hebben uit de hele wereld van mensen die uit elkaar zijn gegaan. Je kunt er verhalen lezen van mensen die tijdens de wereldoorlog leefden, maar ook hedendaagse verhalen. Het is geen klassieke tentoonstelling, het is anders. Het gaat over gewone mensen en het universele onderwerp liefde. Je raakt emotioneel betrokken en het is een geweldige ervaring. Ik ben ook naar een grote tentoonstelling van Ivan Meštrović geweest. Hij is een beroemde Kroatische en Joegoslavische beeldhouwer. Het was een tijdelijke tentoonstelling, dus deze is nu gesloten. Maar dit was een van mijn hoogtepunten.”
  3. Zagreb biedt ook erg leuke musea voor kinderen, bijvoorbeeld het Chocolademuseum en het Illusiemuseum. Dit zijn ook geen typische musea, het is meer een belevenis. “Je kunt chocolade proeven of veel verschillende foto’s maken in het Illusiemuseum. Het is leuk en interessant en je kunt alles binnen 1,5 uur zien.”
  4. Rond Kerst viert de stad Zagreb advent. “De stad is magisch rond die tijd omdat het hele centrum versierd is!” Lees hier meer over advent in Zagreb.
  5. En uiteraard raadt Olivera het aan om in Zagreb te gaan studeren. “Het maakt deel uit van de Europese Unie, dus alles is geldig. Als je hier je diploma haalt, kun je overal in Europa aan de slag. En de stad is klein, maar heeft veel culturele activiteiten en een geweldige gastronomie.”

Waar moet je je bewust van zijn?

Olivera denkt dat het openbaar vervoer wat lastig kan zijn voor toeristen. “Het kan een beetje chaotisch zijn, omdat ze de routes van de bussen en trams veranderen. Het kan dus zijn dat je op een bus wacht die niet stopt bij jouw halte. Het is moeilijk om die informatie te vinden. Maar er zijn ook diensten zoals Uber en taxi’s, die vrij goedkoop zijn.”

Wat is je mooiste herinnering?

Toen Olivera voor het eerst naar Zagreb ging, moest ze met de plaatselijke munteenheid betalen. Wat later kon ze met euro’s betalen. “En de eerste twee keer had ik mijn paspoort nodig. Maar daarna niet meer. Het was interessant om deze overgangsperiode mee te maken, om de stad en het land te zien veranderen.”

Het duurt maar vier uur om van Servië naar Zagreb te reizen met de bus. Daarom nodigde Olivera haar familie en vrienden uit om Zagreb te komen bezoeken. “Vorig jaar kwamen mijn moeder en broer naar Zagreb en vierden we de 60e verjaardag van mijn moeder. We hadden echt een geweldig weekend en hebben Zagreb samen beleefd. Mijn moeder, die van een oudere generatie is, is dertig jaar geleden in Zagreb geweest. Het was erg leuk om de stad door haar ogen te zien (wat is er veranderd, wat hetzelfde is gebleven).” Het feit dat Olivera hier studeerde, was voor haar moeder de reden om de stad opnieuw te bezoeken. “Vooral onder de oudere generatie die de oorlog en manipulatie door politici heeft meegemaakt, bestaan er vooroordelen. Ze vragen zich af of de mensen vriendelijk zijn of niet. Dus als ze naar een stad als Zagreb gaan, zijn ze verbaasd dat de mensen super vriendelijk zijn. Het was een goede ervaring voor haar. En voor mijn broer ook – het was de eerste keer dat hij Zagreb bezocht. Het was geweldig om onze verschillende ervaringen te combineren.”