Advent in Zagreb bezoeken

Onderwerpen in dit artikel

Bijna iedereen kent Kroatië als een heerlijke zomerbestemming, maar dat Kroatië ook veel te bieden heeft als winterbestemming, is minder bekend. Naast dat je er mooie skigebieden hebt, wordt Zagreb in de winter omgetoverd tot een kerstachtig sprookje. De hoofdstad verandert in de decembermaand tot één grote kerstmarkt. European Best Destinations heeft deze kerstmarkt drie jaar op rij (in 2016, 2017 en 2018) tot de beste kerstmarkt van Europa uitgeroepen. Dat wilde ik natuurlijk zelf ook ervaren.

Vanaf Amsterdam vloog ik met Croatia Airlines in minder dan twee uur naar Zagreb. Eenmaal in de stad aangekomen weet je niet waar je moet kijken. Overal schijnen lichtjes en is de mooiste kerstdecoratie te zien. Het leuke vind ik dat de kerstmarkt zich niet bevindt op één locatie, maar is verspreid door de hele stad. Het hoogtepunt is de grote ijsbaan in het park bij het Koning Tomislavplein. Los van schaatsen in een magische setting, zijn er diverse kraampjes met eten en drinken waar je even kunt bijkomen en opwarmen met een lokale lekkernij zoals sarma: een traditioneel winters gerecht met zuurkool, dat in grote pannen staat te pruttelen.

Zagreb bestaat uit een benedenstad en een bovenstad. Vanaf de schaatsbaan ben ik terug het centrum in gelopen, om vanaf de benedenstad naar de bovenstad te gaan. Dit deed ik met de kortste kabelbaan ter wereld, die zich in Zagreb bevindt. Boven in de stad op het plein met de Sint Marcuskerk, bekend om het opvallend gekleurde dak, staat een gigantische kerstboom. 

Na een dag dwalen door Zagreb in kerstsfeer kies ik ervoor om ’s avonds lekker te gaan eten in een restaurant waar alleen locals komen: Stari Fijaker. Hier kun je heerlijk traditionele gerechten eten.

Op de website van Advent in Zagreb kun je lezen wat de stad nog meer voor je in petto heeft. Met een plattegrond wordt aangegeven op welke punten je zeker moet zijn geweest. 

Kroatië op haar mooist. Na dit weekend durf ik niet te zeggen of dat in de winter of in de zomer is. Daarom houd ik het op: Kroatië is áltijd mooi.

Schaatsbaan tijdens de Advent in Zagreb

Meer over een citytrip naar Zagreb lees je hier en hier.

Foto header via https://www.adventzagreb.hr/