Belgrado door de ogen van Kees

Onderwerpen in dit artikel

Waarom Belgrado?

Een van de vrienden van Kees, Dimitri, is half Servisch half Nederlands. Hij wilde zijn vrienden al jaren meenemen om ze te laten zien waar hij vandaan komt. Daarom gingen ze vier dagen naar Belgrado. “Omdat hij dit zo graag wilde delen, waren we extra enthousiast om dit met z’n vieren te doen. Een andere vriend is Kroatisch, dus de volgende trip staat al op de planning, dat wordt Zagreb.”

De vibe, dat ruwe, dat rauwe – wat ik prachtig vind – dat voel je overal. En de mensen zijn vriendelijk

Wat viel jou meteen op aan Belgrado?

Omdat Kees een lokale gids had (Dimitri), had hij zich van tevoren niet echt ingelezen. “Ik vond het een hele grote stad, dat had ik niet verwacht. De mensen waren heel vriendelijk, ze willen je met alles helpen. De bouwstijl viel me ook gelijk op, het was een mix tussen Parijs en Wenen. Er was ook hele lelijke nieuwbouw, maar dat heeft voor mij ook weer z’n charme. En het hippe en industriële op sommige plekken doet me denken aan Berlijn. Ik hou heel erg van dat rauwe randje. Skadarlija, de wijk waar wij sliepen, is een oude arbeiderswijk die me deed denken aan Parijs en de Jordaan. Het is leuk opgeknapt, een erg gezellige, hippe wijk met veel terrassen.” 

Het valt me op dat Kees de stad Belgrado vaak vergelijkt met andere steden, dus ik vraag hem wat Belgrado dan anders of uniek maakt. “Mijn ervaring in de Balkan is heel anders dan in andere Europese steden zoals Parijs of Berlijn. Het is minder toeristisch. Bovendien weet je over andere plekken in Europa meer dankzij school en omdat we westelijk georiënteerd zijn – dus de Balkan was nieuw voor me. Het onbekende maakt het zo mooi voor mij. De vibe, dat ruwe, dat rauwe – wat ik prachtig vind – dat voel je overal. En de mensen zijn vriendelijk.” Volgens Kees vinden mensen het leuk als je een woordje Servisch spreekt. Het hoeft niet veel te zijn, maar denk aan woorden zoals dankjewel, goedendag of bier.

Wat zijn jouw absolute aanraders?

✔️Ga naar het hoogste punt van de stad, waar je een fort (Kalemegdan) en een park vindt. “Je hebt een heel mooi uitzicht over de stad en de rivieren. Onze tourguide Dimitri heeft toen we daar stonden vol passie over de geschiedenis van de stad verteld, bijvoorbeeld wie er op welk moment heerste en waarvoor het fort werd gebruikt. Horen wat er gebeurd is terwijl je op diezelfde plek staat, is heel bijzonder.” 

✔️Bezoek de lokale Dogma Brewery, een hippe bar aan het water, voor een lokaal biertje. 

✔️Ben je op zoek naar een cocktailbar? Kees raadt Kafe Bar Blaznavac aan. “Niet duur, hip en er zijn veel jonge mensen. En iedereen rookt, ik vind dat prachtig, het heeft iets gezelligs. En ik vind het typisch, want in andere Europese steden zie je dit niet.” Verder is Bluz i Pivo een gezellige plek voor drankjes met muziek en Beton hala is een leuke buurt met veel barretjes – aan de overkant zijn de boten waar je uit kunt gaan.

✔️In de straat Brace Krsmanovic kun je leuk uitgaan, “bijvoorbeeld in club Ben Akiba. Hier kreeg ik ook weer Berlijn vibes.”

✔️Bezoek een voetbalwedstrijd. “Dimitri is fan van Partizan, maar die speelden niet dus we gingen naar Zvezda. Dat vond hij verschrikkelijk, maar het was heel leuk om de passie van alle mensen te voelen.” Als je vóór de wedstrijd al in de stemming wil komen, ga dan naar Stepin vajat Autokomanda om wat te eten. “Het ligt tussen twee stadions in, het is heel goedkoop (een halve liter bier voor zo’n €0,90) en er zijn veel voetbalsupporters. Gezellig en mooi dat iedereen daar samenkomt.”

✔️In Belgrado bestaat veel lokaal eten uit vlees. “Wij zijn niet voor de fine dining gegaan, maar voor waar de locals naartoe zouden gaan.” Bijvoorbeeld naar Walter Sarajevski Ćevap.

✔️“Sowieso moet je een Burek eten. Wij aten dat vaak wel twee keer per dag, zo lekker!” Het wordt vaak gemaakt met blader- of filodeeg en het kan gevuld zijn met kaas, gehakt of groente (meestal spinazie), maar er zijn veel variaties op dit gerecht.

Museum of Yugoslavia, fotocredit: Relja Ivanic 

✔️Zin om naar een museum te gaan? Dan is Museum of Yugoslavia een aanrader. “Een mooi museum over de geschiedenis van het land. Veel is buiten en er zijn veel standbeelden.”

✔️Wil je naar de oudste kafana (traditioneel café) van Belgrado? Volgens de ober die Kees bediende moet je dan naar Znak Pitanja (Question Mark). “Hij claimde dit wel 10 keer! Hij was trouwens de leukste ober: heel betrokken en hij wilde alles laten zien over het restaurant. Hij koos ons eten uit, zodat we een full experience kregen.”

✔️The Temple of Saint Sava is een Orthodoxe kerk, de op een na grootste Orthodoxe kerk ter wereld. “Van binnen is hij helemaal verbouwd. Hij is gigantisch en er is veel goud. Bijzonder mooi, echt prachtig!”

✔️Mocht je de stad even willen verlaten en nog meer van het lokale leven willen zien, ga dan naar Grocka. We gingen naar Vinogradi Restaurant Grocka, de favoriete plek van Dimitri’s tante. Wij deden er een rakija-proeverij.”

Wat is je mooiste herinnering?

“Met z’n vieren daar zijn was fantastisch. We hebben het heel gezellig gehad. We zijn bijvoorbeeld naar een club (Ben Akiba, zie punt 4 hierboven) geweest die niet zo’n goede reviews had, maar we gingen het toch proberen. Uiteindelijk heb ik daar een van de leukste uitgaansavonden van mijn leven gehad – hij staat zeker in mijn top 5. Ze draaiden light techno en een beetje house en daar hebben we van twaalf tot vijf gefeest.”

Er zat ook nog een extra lokaal tintje aan Kees zijn reis naar Belgrado. “Rond Arbeidersdag gingen we naar Belgrado, omdat veel Serviërs dan naar familie buiten de stad gaan. Wij gingen naar Dimitri’s oma en tante in Grocka. Dit is een groter gebied ten zuidoosten van Belgrado, in de bergen. Omdat je zeker twintig minuten moet rijden om bij een supermarkt te komen, zijn de mensen daar bijna volledig zelfvoorzienend. De een verbouwt aardbeien, de ander appels en dat ruilen ze onderling. Je gaat terug in de tijd, dit vind ik heel mooi. Dimitri’s tante nam ons mee op een wandeling door het gebied en ze liet alles vol trots zien – hier is het mooiste uitzicht, hier de leukste buurvrouw, hier is ook mooi uitzicht.” Zoals vele Serviërs heeft ook de tante van Dimitri een barbecue. Goed om te weten: “Als het op je bord ligt, moet je eten. Je mag geen nee zeggen. Het is heel mooi om te zien hoe gastvrij ze zijn en hoe blij ze waren dat wij er waren, samen met Dimitri. Fantastisch om die liefde te zien!”