Betaalbare yoga retreat op Tara

Onderwerpen in dit artikel

Op de Balkan worden steeds meer yoga retreats georganiseerd. Waar in Kroatië dit al veelvuldig gebeurt, is het in buurlanden Servië en Bosnië en Herzegovina nog mondjesmaat in opkomst. Zo kun je bijvoorbeeld in ongerepte Servië op de mysterieuze gebergte Tara betaalbare yoga retreats boeken. Weg van de massa, omringd door natuur en genieten van de schone lucht en waanzinnige uitzichten. En vooral back to basic!

Onderweg naar Tara

Vanaf Eindhoven vlieg je in twee uur en een kwartier naar Belgrado, de hoofdstad van Servië. Eenmaal geland, koop op het vliegveld een voucher voor de taxi, zo weet je van tevoren de prijs en voorkom je dat je te veel moet betalen. Ik heb niet veel tijd om Belgrado te verkennen, morgen vertrek ik naar Nationaal Park Tara, waar ik met een internationale groep, meedoe aan een yoga retreat. De volgende dag staat een busje met chauffeur Slavisa op ons te wachten. Aangezien ik de enige in de groep ben die Servo-Kroatisch spreekt, krijg ik de rol van tolk. Met een groep van 12 enthousiaste yogi’s vertrekken we (side note sommige van ons hebben nooit een yogales gevolgd) richting Tara. Het is ongeveer 4 uur rijden naar het park. De groep is divers en komt uit alle windstreken, van India, Canada, Frankrijk, Servië tot Dubai. De sfeer zit er al snel in en onderweg naar Tara maken we kennis met elkaar. We maken een tussenstop bij een lokaal familierestaurant dat huisgemaakte gerechten serveert. Restaurant Usput, dat toepasselijk ‘onderweg’ betekent geeft je een warm huiskamergevoel en het is alsof je bij iemand thuis eet. 

Een tussenstop bij Usput met mooi uitzicht en kabbelende water op de achtergrond.

Yoga avonturen

Bij aankomst worden we hartelijk ontvangen door Marija, die de yoga retreat organiseert. We verblijven zeven dagen in Predov Krst, in het huis ‘Tarweek’ in de bergen. Wat meteen opvalt is dat er geen supermarkten zijn, geen huizen behalve een overnachtingsplek voor hikers en dat het er heel sereen en rustig is. Onze kamers zijn simpel en schoon, ik leef een week uit mijn koffer. Het bevalt goed om je te ontdoen van al het externe. Wat een verschil met de citylife in Rotterdam, maar ook Belgrado. De avonden zijn donker, omdat er weinig verlichting is waardoor je soms honderden sterren kunt zien. Magisch!

Herberg op Tara
Uitzicht op de bergen

In stilte ontbijten, hiken en magische sterren

Iedere ochtend staan we om 07 uur op, dit doen we in stilte tot na het ontbijt. Je staat op in stilte en hoeft niet te socializen in de ochtend, als je net als ik geen ochtendmens bent, ideaal! Van 8 tot 10 uur hebben we yoga en meditatie, daarna volgt het ontbijt. Na een paar dagen merk ik dat ik rustiger word en meer in de flow kom. Ideaal als je een combinatie van yoga, meditatie en ongerepte natuur zoekt. De eerste paar dagen gaan we hiken, off track, soms heuvel op, heuvel af. De hikes duren tussen de drie en zes uur. Onderweg kom je bijna geen andere hikers tegen, veel vlinders, en mooie viewpoints. De avonden zijn gevuld met lezen, muziek luisteren, naar de sterren kijken of buiten rondom het kampvuur zitten.

Visegrad en Drina canyons 

Natuurlijk blijven we niet alleen in de omgeving, we doen leuke excursies. Zo gaan we een hele dag naar de stad Visegrad, in Bosnië & Herzegovina. We vertrekken vroeg in de ochtend, vanaf het meer Perucac. Op de boot heb je een bovendek (niet overdekt) en onderdek (je zit dan binnen). Rond 9 uur vertrekken we, de zon schijnt al volop, we starten onze tocht op de Drina rivier. Je kijkt werkelijk je ogen uit, we varen langs het Drina ravijn en doen er 54 km over. De Drina ravijn is een van de diepste van Europa met op sommige plekken toppen die hoger zijn dan 1000 meter.
Met heerlijke muziek op de achtergrond en de azuurblauwe kleur van de rivier, is dit een magische ervaring!

Op de boot, uitkijkend op de rivier Drina en de naderende canoyns

Net rond de middag arriveren we in Visegrad, en we hebben ongeveer 2,5 uur om het stadje te verkennen. Het stadje staat vooral bekend om zijn brug, waar Nobelprijswinnaar Ivo Andric zijn bekende boek ‘Na Drini Cuprija/ De brug over de Drina’ heeft geschreven. Na een lange bootocht krijg je honger, dus we gaan eerst eten in Hotel Visegrad. Daarna hebben we niet veel tijd, dus snel door om de bekende brug Mehmed Paša Sokolović (UNESCO erfgoed) te zien. Het laatste kwartier brengen we snel een bezoek aan Andrić Grad, van bekende filmmaker Emir Kusturica.

Alle info over de boottour vind je hier.

Meer Perucac

In de omgeving van Tara was het heerlijk koel, ook in het huis waar we verblijven. Na een paar dagen begonnen de temperaturen te stijgen. Wij besloten met een groepje verkoeling te zoeken in het meer Perucac, je hebt daar voldoende cafés en eetplekjes. Het mooie aan het zwemmen hier is dat je uitkijkt op een prachtig, groen landschap en de imposante canyon.

Uitkijkpunt Banjska stena 

Nog een aantal andere tips! Bezoek de uitkijkpunt Banjska Stena, vanaf daar heb je een geweldig uitzicht op het meer Perucac & ravijn van de rivier Drina. De route er naartoe is vrij gemakkelijk, dus je hoeft geen ervaren hiker te zijn.

En nog een laatste tip! Mitrovac: wij hebben hier alleen gegeten, maar een leuke plek om te eten en te overnachten.