Een kijkje in het leven van Milica: van stadsleven naar succesvol ondernemerschap in Zlatibor

Onderwerpen in dit artikel

Eind december vorig jaar reisde ik met mijn man en zoon naar Belgrado. Direct na aankomst op de luchthaven huurden we een auto om onze reis voort te zetten naar Zlatibor, zo'n 230 km van de hoofdstad en gelegen in het westen van Servië. Zlatibor, bekend om zijn pittoreske heuvels, afgewisseld met groene valleien en heldere meren, is een geliefd toevluchtsoord voor natuurliefhebbers. We hadden online een bijzonder huis gezien, midden in de natuur en stilte, met een waanzinnig uitzicht en grazende koeien en schapen in de achtertuin.

Avontuur onderweg

Onderweg was het inmiddels al donker geworden en begon het te sneeuwen, waardoor onze moed snel zonk. We moesten namelijk behoorlijk wat heuvels op, en doordat het zo glad was (zelfs met winterbanden), gleden we van de weg. Lichtelijk in paniek wilde ik de eigenaresse van de accommodatie op de hoogte stellen, maar toen zagen we toch een paar lokale bewoners gas geven en die gladde heuvel oprijden. Dit gaf ons hoop, en we deden hetzelfde met resultaat. We waren weer aan het rijden. Een kwartier later werden we vriendelijk ontvangen door de eigenaresse, Milica. In de dagen daarna raakten we in gesprek met haar, en haar verhaal bleef me bij; het is universeel en gaat over moed, doorzettingsvermogen en kracht. Precies dit soort verhalen wil ik delen op het platform Balkanlocals.

Meet Milica

Voordat Milica neerstreek in Zlatibor, woonde ze in Belgrado, was ze 25 jaar getrouwd, waren haar kinderen toen 11 en 14 jaar, en werkte ze al 17 jaar als pedagogisch medewerker in de crèche. Op een gegeven moment komt er een volledige ommekeer in haar leven. “Ik kwam in een scheiding terecht en omdat al het bezit op de naam van mijn ex-man stond, besloot ik om een lening te sluiten om een appartement te kunnen kopen. Om de lening te kunnen aflossen moest ik zorgen voor extra inkomen.  Zo kwam ik op het idee om het appartement dat ik had gekocht, te verhuren, wat ik nog nooit eerder had gedaan. Ik verhuisde naar een ander huurappartement in hetzelfde gebouw en begon dat ook te verhuren, en zo ging het door totdat ik 11 appartementen verhuurde.”

11 appartementen verhuren lijkt me best een uitdaging, hoe deed je dit?

“Mijn dagen begonnen om 05:30 uur, waarbij ik eerst naar de kleuterschool ging, om vervolgens na mijn werktijd om 13:00 uur te beginnen met het schoonmaken van de appartementen, het ontvangen van gasten, het renoveren van nieuwe appartementen, koken en zelfs het helpen van mijn kinderen bij hun huiswerk. Nadat ik alles had afgerond, waste, streek en pakte ik het beddengoed uit de appartementen in voor de volgende dag. Het was inderdaad een uitdaging, maar toch vond ik de kracht om het te doen (lacht).”

In 2020 verander je van koers en koop je een stuk grond in Zlatibor?

“Na verschillende ups en downs, besloot ik in 2020 mijn zus te vragen een lening voor me af te sluiten, omdat ik zelf geen lening meer kon krijgen op mijn salaris. Hiermee kocht ik een stuk grond in Zlatibor, met de intentie om daar ooit een huis te bouwen voor mijn eigen rust. Na een aantal tegenslagen met de bouw van de huizen, besloot ik uiteindelijk mijn appartement in Belgrado te verkopen, de schuld af te lossen en de rest van het geld te gebruiken voor de bouw van twee nieuwe huizen in Zlatibor.” Intussen zijn het er drie geworden en verhuurt Milica deze weekendhuizen en woont ze zelf in en wat kleiner huisje direct op het stuk grond.

In de tuin van Zlatibor Wild Nest

Jouw nieuwe leven kan starten..

“In 2021 nam ik afscheid van mijn baan in de kleuterschool en verkleinde ik het aantal appartementen in Belgrado naar 7. Mijn kinderen waren oud genoeg om zelfstandig te reizen, waardoor ik nu alleen nog maar naar Belgrado hoefde te gaan vanwege hen.”

Hoe bevalt het leven op het platteland?

“Als ik nu naar de stad kijk vanuit mijn perspectief als plattelandsbewoner, waardeer ik de rust, de eenvoud van alledaagse taken, en het gemak van parkeren voor de deur. Het onderhouden van een groot complex en ervoor zorgen dat alles soepel verloopt, is een grote klus, maar de voldoening die ik zie in de ogen van mijn gasten en de positieve energie die in de huizen heerst, is de grootste beloning voor al mijn inspanningen. Voor reizigers die op zoek zijn naar een vakantiebestemming die de perfecte balans biedt tussen natuur en moderne gemakken, is Zlatibor een perfecte combinatie.”

Mooi uitzicht op de heuvels van Zlatibor vanuit de Wild Nest huizen

Wat zijn jouw favoriete plekken om te bezoeken? Dus tips graag!

  • Stopića Cave is een indrukwekkende riviergrot met de Trnavski-beek die erdoorheen stroomt. Het is 250km verwijderd van Belgrado, 30km van Užice en slechts 19km van het toeristische centrum van Zlatibor. De grot bestaat uit drie speleologische en hydrologische horizonten en heeft een aantal unieke kenmerken, waaronder indrukwekkende “siga” baden en watervallen.

  • Etno Village Sirogojno (Oud Dorp Sirogojno) Dit authentieke dorp herbergt echte huizen die afkomstig zijn uit verschillende delen van West-Servië, waardoor het een fascinerende bestemming is voor reizigers die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis en cultuur van de regio.
  • Gostilje Waterfalls (Gostilje watervallen) bieden prachtige watervallen te midden van ongerepte natuur.
  • Šargan Eight (Šarganska osmica) Een rit met de museumtrein “Nostalgie” met een stoomlocomotief, die reizigers een nostalgische en schilderachtige ervaring biedt terwijl ze genieten van het prachtige landschap van Zlatibor.
  • Het Tornik Ski Center biedt een kabelbaan en een avonturenpark, waardoor het een geweldige bestemming is voor gezinnen en avontuurlijke reizigers die willen genieten van wintersport en buitenactiviteiten.
  • De Gold Gondola biedt een prachtig uitzicht op de top van Tornik met een halte bij Ribničko Lake met een panoramisch uitzicht op de omgeving.

Uitzicht vanaf de Zlatibor Gold Gondola Lift, de langste panoramische lift ter wereld

  • Uitkijkpunt Gradina (Vidikovac Gradina) herbergt een gratis telescoop die bezoekers kunnen gebruiken om te genieten van een nog beter zicht op de prachtige omgeving.
  • Wandelpad naar het monument op Šumatno Brdo en naar de top van Čigota. Voor liefhebbers van mooie wandelingen is het gezondheidspad naar het monument op Šumatno Brdo en naar de top van Čigota een ware oase, waar ze kunnen genieten van de rust en de prachtige natuur.
  • De zip-line in Ljubiš biedt een avontuurlijke ervaring voor reizigers die op zoek zijn naar een adrenalinekick te midden van de prachtige natuur van Zlatibor.
  • Mokra Gora, ook bekend als het dorp van de beroemde regisseur Emir Kusturica, biedt een unieke culturele ervaring en is een must-visit voor liefhebbers van film en geschiedenis.

En welke typische gerechten mogen we zeker niet overslaan?

“Wat je zeker moet proberen, is de Komplet lepinja (een hartig gerecht dat bestaat uit een groot plat brood (lepinja), dat wordt gevuld met verschillende ingrediënten, meestal vlees, kaas, groenten en sauzen). Net zo lekker is de hete lamsvlees, kalfsvlees onder de deksel, kajmak en prosciutto, , allemaal specialiteiten van Zlatibor.

Tot slot, hoe breng jij je vrije tijd door?

“Zlatibor heeft talloze plekken om van te genieten, dus het wordt nooit saai. Ik bezoek regelmatig de plekken die ik eerder heb aanbevolen. Telkens als ik ze bezoek, geeft het me een heerlijk ontspannen gevoel, maar ik kan ook prima ontspannen in de tuin van Wild Nest (de naam van de accommodaties die Milica verhuurt). Een barbecue met vrienden maakt de dag nog specialer, en een leuk gesprek onder het genot van een kopje koffie met gasten maakt mijn dagen nog beter.”