Gibanica

Gibanica (Servische kaas pastei)

Onderwerpen in dit artikel

“Ik houd van lekker eten; goede producten en rijke smaken. Dit zijn duidelijk mijn roots, dit heb ik van huis uit meegekregen. En als je lekker wilt eten, moet je daar moeite voor doen. Zo is mijn passie voor koken ontwikkeld. Ik vind het leuk om typische gerechten te maken, bijvoorbeeld sarma of cevapi. Hier in Amsterdam zit een Balkan winkel; Prijatelji. Daar koop ik soms boodschappen. Ook kan je goed terecht bij Turkse winkels en sommige producten uit de Balkan regio kan je zelfs bij de grotere AH winkels kopen. Ik maak de gerechten zoals ik die heb geleerd van mijn vader, maar ik vind het ook leuk om kookboeken als ‘De smaak van een land dat niet meer bestaat’ of ‘Hrvatska na stolom’ (Kroatië op je tafel) ter inspiratie te gebruiken. De recepten zijn altijd in ruime porties, dus geschikt om er een gezellige avond van te maken met vrienden of familie. Veel kookplezier!” Liefs, Kim

Recept

Een hartig stuk taart met filodeeg en zachte kaas, dat is wat gibanica is. Hoewel het gerecht in 1818 in Servië voor het eerst werd gemaakt, wordt het over de hele Balkan gegeten en wordt het overal net even anders gemaakt. Je kan het hartige gebak bijvoorbeeld ook maken met aardappel of spinazie.

Het is een oud recept, ontstaan omdat men het vroeger niet breed had en met weinig ingrediënten een maaltijd moest bereiden.

Ingrediënten

Filodeeg

Witte kaas (Sutdiyari, te koop bij Turkse supermarkt)

*4 eieren

*2 dl olie

2*dl bruiswater

Bereiding

  • meng de olie en het bruiswater (deze combinatie zorgt ervoor dat de filodeeg knapperig wordt)
  • klop de eieren los met het zout
  • meng de kaas door de losgeklopte eieren
  • vet en overnschaal in en leg 2 vellen filodeeg op de bodem
  • besprenkel de vellen met het olie/watermengels
  • leg daar op weer twee vellen filodeeg (ik snijd ze graag in grote stukken, het gaat er om dat de kaas en filodeeg zich goed met elkaar mengen)
  • besprenkel weer met olie/water en schep er kaas overheen
  • ga zo door met stapelen tot de kaas op is, maar houdt twee vellen over voor de laatste laag
  • besprenkel ook de laatste laag met olie/water -zet de ovenschaal in een voorverwarmde oven op 200 graden en bak de gibanica tot hij mooi bruin is (ongeveer 30 tot 40 minuten).

Prijatno! (eet smakelijk)