Inspiratie Balkanlocals

Onderwerpen in dit artikel

Het heeft me altijd gefascineerd dat mensen overal op de wereld wonen, werken en liefhebben. Dat je omgeving meer invloed op je heeft dan dat je denkt. Dat ik hier over nadenk en me bewust van ben, heeft alles te maken met het feit dat ik op mijn tiende noodgedwongen mijn eigen land heb moeten verlaten en een nieuw leven begon in Nederland. Op dat moment begon dan ook mijn zoektocht naar identiteit en thuishoren. Op mijn tiende nog onbewust, maar naarmate de jaren verstreken, steeds bewuster. Dit is ook één van de redenen voor het ontstaan van Balkanlocals.

Ik wilde in gesprek gaan met mensen die de stap hebben genomen om weer te gaan wonen op de plek die ze ooit verlaten hebben. Ze spreken vaak van ‘thuiskomen’ en dat gevoel herken ik. Tegelijkertijd is het ook een nieuw (t)huis, aanpassen en opnieuw beginnen. Balkanlocals is ergens ook mijn persoonlijke zoektocht naar antwoorden en ook de wens om dit gebied te laten zien door de ogen van mensen die er wonen, in al haar diversiteit. Er is veel geschreven en gezegd over dit gebied, en net iets te vaak refererend aan de oorlog.

Ik wil verhalen maken en delen die ik zelf graag had willen lezen. Verhalen die laten zien dat er genoeg mensen zijn die de stap nemen om een nieuw leven daar te beginnen en dat het leven er best goed kan zijn. Dat er veel potentie is voor ondernemers, digital nomads en allen met goede ideeën en doorzettingsvermogen. Dat er ook hoop en verbinding is, én natuurlijk fantastische plekken om te bezoeken. Zoals een van de geïnterviewden het mooi omschreef: ‘een verborgen paradijs, dat is het’.

It’s all in the name

Waarom de naam Balkanlocals? Ondanks dat ik al lange tijd in Rotterdam woon, beschouw ik mezelf als een local op bepaalde plekken op de Balkan. Ik geloof dat we elkaar niet moeten vragen waar we vandaan komen, maar eerder waar we ons thuis voelen 🛖? Je hoeft er niet te wonen, en het kunnen meerdere plaatsen zijn waar je je verbonden voelt, vrienden hebt, of simpelweg graag komt en de weg kent. Dus mijn vraag aan jou is: Waar voel jij je als een local?

Een treffende Ted Talk over dit thema is van schrijfster Taiye Selasi, hieronder te bekijken:

Hopelijk inspireer ik jou lieve lezer, of je nu wel of niet uit de regio komt, om zelf een bezoekje te brengen en dit gebied te ervaren of om je dromen een kans te geven. Zoals Vincent van Gogh het toepasselijk omschreef:

“What would life be like if we didn’t have the courage to try something new?”

Let’s connect

Naast dat ik de bedenker en oprichter ben van Balkanlocals, werk ik als freelance (strategisch) senior communicatieadviseur vanuit Rotterdam met specialisatie in contentcreatie, en als contenteditor en redacteur.

Ik connect graag via LinkedIn of volg Balkanlocals via Instagram!