Wat moet je doen als je op vakantie bent in een land dat meer dan duizend eilanden telt? Juist, het water op! Veel Kroaten die aan de kust wonen hebben een boot. Net zoals een Nederlander een fiets heeft. Een boot is onmisbaar aan de Kroatische kust. De vissers gaan 's morgens vroeg het water op om verse vis te vangen, die vervolgens op de markt wordt verkocht. Andere locals trekken er met hun boot op uit, op zoek naar een rustige baai om te relaxen. Kroaten hoeven niet naar een ander land op vakantie. Waarom zouden ze?
Blue lagoon Krknjaši
Vroeger ging ik als kind jaarlijks met mijn ouders mee naar de blue lagoon Krknjaši op het eiland Drvenik. Vrienden van mijn ouders hebben daar een vakantiehuis en elk jaar op 15 augustus (nationale feestdag – Velika Gospa) gingen we daar met een grote groep naar toe. We zwommen in het helderblauwe zeewater en aten de hele dag door lokale lekkernijen. Mijn ouders en hun vrienden houden nog elk jaar vast aan deze traditie.
Tegenwoordig hebben meer waterliefhebbers deze mooie plek ontdekt. Dat is ook niet gek; je waant je hier in een tropisch paradijs, met een (voor Kroatië ongebruikelijke) zeebodem van wit zand en het geluid van krekels op de achtergrond. Vanuit Trogir is het ongeveer een uur varen. Je kan een boot huren voor een aantal uur, met of zonder schipper, om naar deze mooie plek te varen. Als je dit geen optie vindt, dan kan je ook de ferry nemen vanuit Trogir. Het beste is om ’s morgens op tijd te vertrekken, zodat je de hele dag van het relaxte eilandleven kan genieten.
Baai van Maslinica
Het is heerlijk om de hele dag op Drvenik te verblijven en aan het einde van de dag terug te varen naar Trogir. Heb je een boot gehuurd en wil je op één dag meer eilanden in de buurt ontdekken? Vanuit de blue lagoon kan je een mooie tocht maken naar de plaats Maslinica op het eiland Šolta. Na ongeveer een klein half uur varen kom je aan in de mooie baai van Maslinica waar je kunt zwemmen of neerstrijken op een terras. Vergeet niet te genieten van de oorverdovende stilte op dit eiland, dat 11 kilometer van het vasteland ligt.
Konoba Duga
Vanaf Šolta kan je naar Okrug Gornji varen, waar konoba Duga zich bevindt. Een konoba is een traditioneel restaurant; het eten is puur en lokaal en de menukaart is klein. Duga ligt op een fantastische plek, met uitzicht op open zee. Een aanrader vind ik de dorada of ‘lignje na zaru’; een dorada of inktvis van de grill, geserveerd met aardappel en blitva (snijbiet). Dit zijn typische gerechten in deze omgeving, waar ik enorm van kan genieten. Na de lunch kan je relaxen op het strand of een siësta houden onder één van de vele olijf- en dennenbomen.
Uitzicht op de skyline van Split
Als je na een dag op het water terug bent op het vasteland en trek hebt in een stevige maaltijd, dan kan je lekker eten bij restaurant Baletna Škola in Kaštela Kambelovac. Vanaf dit restaurant heb je een prachtig uitzicht op de skyline van Split. Het is een heel populair restaurant onder de locals, daarom is het aan te raden om van tevoren te reserveren. Mijn favoriete gerecht is hier Zagrebački odrezak; een stuk vlees gevuld met ham en kaas. Uiteraard vers bereid.
Peka met octopus in Omis
Ga je liever voor vis? Dan is Tasting House Arsana in Omiš een goed idee. Omiš is een leuke, kleine plaats ongeveer 25 kilometer voorbij Split. Ik heb daar eens peka met octupus gegeten. Peka is een traditionele manier van bereiden van eten in een zware gietijzeren schaal met deksel, bedekt met gloeiende kooltjes. Ook in dit geval is reserveren nodig, want peka-gerechten worden alleen geserveerd als je dit van tevoren laat weten. Dit in verband met de langere bereidingstijd. Je kan overigens ook peka-gerechten met vlees bestellen. Aan jou de keuze.
Good to know
– Vanaf Trogir en Split worden gedurende het seizoen boten ingezet als taxi. Geen zin in een Uber of de lokale bus (als die al rijdt
-Wil je een georganiseerde excursie maken naar diverse eilanden, waaronder de eilanden die ik hierboven beschrijf? Er zijn tal van mogelijkheden om een dagtrip te boeken. Houd er wel rekening mee dat je dan in de massa terechtkomt.
-Als je zelf gaat varen, houd dan rekening met de wind. Er zijn langs de Kroatische kust zes windsoorten, waaronder de Bura en de Maestral, die voor sterke verschillen kunnen zorgen. Lees je van tevoren goed in.
-Vanuit Split kan je een ferry nemen naar de bekendere en grotere eilanden zoals Hvar en Brač.