Milica Jovanović, de favoriete weervrouw van Belgrado onthult haar plekken

Onderwerpen in dit artikel

Om de beste reistips en leukste plekjes met je te delen, gaan we in gesprek met locals, ondernemers en interessante mensen uit de hele Balkan. Oprichter Ivana sprak met de charmante Milica Jovanović, een bekende weervrouw uit Belgrado, die haar favoriete plekken in de stad onthult en haar kijk op  reizen deelt. Voor avonturiers onder ons vertelt ze over een bijzondere plek in Servië, waar je terug in de tijd stapt en je telefoon beter thuis kunt laten.

Hi Mila, kun je ons wat meer vertellen over jezelf en je leven in Belgrado?

‘Hey! Belgrado is echt mijn stad, ook al woon ik al sinds mijn zevende in de hoofdstad. Ik werk in de publieke sector, maar ik geniet enorm van kleine, verborgen plekjes, zowel binnen als buiten de stad. Ik noem het vaak de stad van de feniks omdat Belgrado maar liefst 44 keer is verwoest en telkens weer letterlijk uit de as is herrezen. Het blijft altijd even prachtig schitteren aan de rivier. Een smeltkroes van verschillende culturen, een bewaker van een rijke geschiedenis, en een stad die perfect is voor mensen die niet veel willen slapen. Ik ben een veelzijdig persoon, en Belgrado biedt me altijd een eigen plekje. Ik hou van deze stad omdat elk afspraakje begint met: ‘Laten we koffie gaan drinken’, en uiteindelijk uitmondt in gezellige ontmoetingen met lekker eten, wijn en een prachtig uitzicht op de rivier Donau.’

Wat maakt Belgrado speciaal?

‘Met een geschiedenis die 7000 jaar teruggaat is het aan de ene kant een mondiale metropool, maar tegelijkertijd ook een stad die zijn onze eigen tradities heeft behouden. Belgrado is modern, maar blijft vastberaden vasthouden aan zijn eigen normen en waarden. Er is genoeg ruimte om jezelf te zijn, je kunt dragen wat je wilt en toch stijlvol zijn, want Belgrado is echt dé modehoofdstad. Hier kun je je eigen interesses volgen zonder dat anderen je raar aankijken. Ondanks dat, blijft de band tussen mensen bestaan. Wanneer je door de stad wandelt, hoor je vaak een compliment, het is hier niet zo koel en afstandelijk als in veel andere Europese steden’.

Hoe ziet je dag eruit en waar neem je ons mee naartoe?

‘Als ik die dag aan het werk ben, staan we op om 3:30 uur! Dan zouden we samen een kijkje nemen achter de schermen van het gebouw van de meest bekeken televisiezender in Servië. Daarna zouden we een ontspannende wandeling maken door de Knez Mihailova-straat en halt houden voor een heerlijke zoete snack bij Ferdinand knedle of Rice Kings/ Sutlijaš Bar. Vervolgens vervolgen we onze weg naar Kosančićev venac, waar ik je enkele filmlocaties zou laten zien van iconische Servische films. Ook zou ik je wijzen op enkele historische plekken en je laten genieten van een prachtig uitzicht op de rivier en het moderne Belgrado. Dan zou het tijd zijn voor de lunch, waar we zouden neerstrijken in de oudste kroeg van de stad, Znak Pitanja/Question Mark. Na de lunch, met een traditioneel gerecht, zou het tijd zijn voor een welverdiende middagdutje. Een andere dag zou ik je laten kennismaken met de traditionele kroegmuziek 😊’.

Wat zijn je favoriete eetplekken in de stad en waarom?

Zappata omdat het de beste Mexicaanse gerechten heeft, en ik hou ervan om zelfs als ik in Belgrado ben een beetje te reizen. Sava Sava restaurant vanwege de magische sfeer, een goede mix van lokale keuken en nieuwe specialiteiten, maar vooral vanwege het uitzicht en de rust die de rivier brengt, zul je het eten niet eens opmerken. Restaurant Potkovica omdat je er hoogwaardige gerechten van paardenvlees kunt vinden, en de uitstraling van het restaurant zal je verbazen, een echt antiek’.

Je werkt als weervrouw voor een bekende televisiezender, wat vind je het leukst aan je werk?

‘Alles! In deze baan vervult alles me! De opwinding voorafgaand aan de live-uitzending, de complete voorbereiding en het onderzoek naar de weersomstandigheden zelf. Vaak hoor je mensen zeggen: “Ach, wat is dat, je leest het gewoon voor,” maar dat is niet zo. We leren onze tekst uit het hoofd, en tijdens het ochtendprogramma presenteren we tot wel 8 keer, waarbij we de tekst en informatie zelf samenstellen en de situatie van minuut tot minuut volgen. De adrenaline die vrijkomt op het moment dat je moe bent, soms ziek of humeurig, maar je doet je best om alles perfect te laten verlopen, want het nieuwsprogramma brengt veel verantwoordelijkheden met zich mee en alle informatie moet nauwkeurig en correct zijn. In deze baan hou ik ervan dat ik mijn eigen segment buiten de studio kan bedenken en maken. Het is een mooi gevoel om een stempel achter te laten waardoor mensen je herkennen op straat en complimenten geven over je werk. Dus ik kan zeggen dat ik een van de weinigen ben die een baan heeft die ze leuk vindt en die moeiteloos vroeg opstaat’.

Mila tijdens de uitzending op televisie Pink.

Naast je baan ben je ook bezig met mode en maak je je eigen kleding. Hoe ben je hiermee begonnen?

‘Mode vormt een wezenlijk deel van mijn identiteit, zowel persoonlijk als in mijn publieke werk. Mijn passie voor het ontwerpen van kleding, naaien en patroontekenen heb ik geërfd van mijn moeder. Als kind keek ik altijd naar haar terwijl ze bezig was met naaien, en van jongs af aan fantaseerde ik over wat ik zelf zou willen dragen. Nu ik aan mijn eigen merk werk, voelt het allemaal heel natuurlijk voor mij. Op deze manier heb ik mijn liefde voor de camera, mode en creativiteit samengebracht’.

Op je Instagram-kanaal deel je onder #mojamilasrbija (#mijnlieveservië) je reizen door Servië en de vele plaatsen die je bezoekt. Wat zijn je laatste ontdekkingen, en waarom zijn deze plaatsen speciaal?

‘Dit is een segment  van mijn werk dat ik zelf hebt bedacht en geproduceerd als onderdeel van het weervoorspelling op de televisie bij Pink, en ook op sociale media. Aangezien ik verliefd ben op mijn land, is het lastig om één specifieke locatie te kiezen, maar het laatste magische plekje dat ik heb bezocht is: Lazarev Canyon. Hier kun je planten uit het prehistorische tijdperk bewonderen, evenals skeletten van dieren die ten prooi zijn gevallen aan roofdieren zoals een lynx of wolf, wat het gevoel versterkt dat je deelneemt aan een Discovery Channel-show. Deze locatie staat ook bekend om een magnetische afwijking (magnetische anomalie)), hierdoor werkt je telefoon niet en vliegtuigen vliegen er nooit overheen omdat ze van de radar verdwijnen. Het is het grootste leefgebied van de adder in Europa, maar tegelijkertijd een zeer smalle, onvoorspelbare en vaak droge kloof. Een beetje beangstigend, maar ideaal voor avonturiers’.

Welke plaatsen in de Balkan wil je nog steeds bezoeken en waarom?

‘Gornja Savina isposnica, een plek die er magisch uitziet maar voor het Servische volk, cultuur en geloof grote betekenis heeft.Stara planina en al zijn watervallen. En over het algemeen het oosten en zuiden van het land omdat het echt onontdekt en wild is. Rosomački lonci, Arizona in Servië, een plek van Jurassic-ouderdom en zo’n magische en ongerepte natuur’.

Wat betekent reizen en nieuwe plaatsen ontdekken voor jou?

‘Voor mij symboliseren nieuwe plekken de enige investering die de moeite waard is en het enige bezit dat echt van mij is. Reizen en het ontdekken van nieuwe plaatsen is als het lezen van een nieuw boek! Het zijn opwindende herinneringen die nooit vervagen, en ik geloof dat ze me altijd gelukkig zullen maken, zelfs als ik niet meer in staat ben om te reizen’.

Belgrado vanaf boven gefotografeerd.

Afspreken met vrienden doe ik bij…

Kafeterija, Temperament, Vinarija Zvonko Bogdan, Sava Sava restoran

Bijzondere vondsten koop ik bij…

Virtex textil, waar ze de mooiste stoffen verkopen.

Dank je wel voor je openhartigheid en enthousiasme om deel te nemen aan dit interview. Ik hoop dat 2024 je mooie en opwindende reisavonturen brengt!