Olivera Vukašinović geeft 3 redenen om Smederevo te bezoeken!

Onderwerpen in dit artikel

Olivera Vukašinović is geboren in Smederevo (Servië) en woont al meer dan 5 jaar met haar gezin in Amsterdam. Ze is docent Servische literatuur en talen (wereldliteratuur) en therapeut integrale lichaamspsychotherapie onder supervisie. Op haar blog ‘Pohod na vetrenjače’ (een bezoek aan de molens) schrijft ze over het leven in Nederland, integratie, boeken en persoonlijke ontwikkeling.

Speciaal voor Balkanlocals vertelt ze waarom haar geboorteplaats Smederevo een bezoekje waard is!

Smederevo-fort

Dit is het grootste laaglandfort van Europa! Het werd gebouwd in de periode van 1428-1439. Vanwege de ligging aan de samenvloeiing van de rivier de Jezava en de Donau beslaat het een oppervlakte van ongeveer 11 hectare. Het heeft de vorm van een onregelmatige driehoek en bestaat uit twee delen: de Grote Stad en de Kleine Stad. Het werd gebouwd door Despot Đurađ Branković. Eerst werd de Kleine Stad gebouwd, waar de residentie van de heerser, het gebouw voor de familie, escorte en bewaker, evenals de bibliotheek en een munthuis zich bevonden. De bouw duurde slechts twee jaar! Het meest representatieve deel van de Kleine Stad was de Grote Zaal voor recepties – Sala magna audientia, versierd met drie gotische en één romaanse bifora – in steen gehouwen ramen, een uniek voorbeeld van de bouw van middeleeuwse steden in Servië.

Rond 1439 werden nog 19 torens toegevoegd en werd aan de landzijde een loopgraaf gegraven die de rivieren Donau en Jezava met elkaar verbond. Op deze manier werd de vesting aan alle kanten omringd door water.

Vanwege de omvang en de snelheid waarmee het werd gebouwd, ging de bouw van het fort gepaard met talloze slachtoffers. De ongelukken veroorzaakten de haat van de onderdanen van de despoot, vooral gericht tegen de vrouw van de heerser, de Griekse prinses Irina Kantakouzen. Verontwaardigde mensen noemden haar “vervloekte Jerina”, wat vereeuwigd is in de volkstraditie.

Tegenwoordig worden binnen de machtige muren concerten en belangrijke manifestaties zoals “Smederevska Jesen” of het festival “Tvrđava Tetar” gehouden.

Het kleine stadje Smederevo Fortress is elke dag open voor bezoekers van 8.00 uur tot 20.00 uur.

Wijn (route)

Dicht bij het belangrijkste stadsplein van Smederevo, word je betoverd door het complex van ongewone houten huizen gebouwd van authentieke tonnen die meer dan honderd jaren oud zijn. Het is de “Wijnstad” waar het hele jaar door de beste wijnen uit de regio Smederevo, bekend om zijn rijke wijngaarden, worden tentoongesteld. Dat is de reden waarom hier de “wijnroute” is gevormd en het type druif dat hier het meest wordt verbouwd, evenals de wijn die ervan wordt verkregen – “Smederevka” – naar de stad is vernoemd.

De beroemdste wijnbouwers van deze regio waren de oude Romeinen, en na hen de Obrenovići, de Servische koninklijke familie. Rondom hun zomerhuis, de villa “Zlatni breg”, beter bekend als de “King’s Vineyard”, liggen de wijngaarden van Prins Miloš. Tegenwoordig herbergt de villa het Historisch Museum en het Museum voor Toegepaste Kunst.

Donau

Langs de rivier de Donau bestaat een eeuwenlange geschiedenis en talloze legendes. De Donau stroomt langs de kust van Smederevo over een lengte van 25 km.

Gezinnen met kleine kinderen zullen genieten van Izletište Jugovo, dat op 5 km van het stadscentrum ligt, aan de rechteroever van de Donau. Er is ook het nieuwe Aqua Park Jugovo, het gerenoveerde complex naast de Donau is uitgerust met verschillende zwembaden en glijbanen voor een onvergetelijk dagje uit.

Naast de Donau is er ook de mooiste stadspromenade, sportvelden en vele mooie authentieke restaurants van de lokale keuken met het mooiste uitzicht. Een warme aanbeveling voor het restaurant Vila Jugovo S.