Plitvice meren, helder groenblauw water & ‘the worst burger ever’

Een bezoekje aan de Plitvice meren in Kroatië met groenblauw water, normale eenden en the worst burger ever.

Onderwerpen in dit artikel

Zonder mensen om me heen maar omgeven door rode, gele oranje en groene bladeren, loop ik over een houten vlonder die zich slingerend een weg baant door het heldere groenblauwe water. Zwarte visjes zwemmen in scholen dicht bij elkaar en verderop zwemmen een paar eenden. Gek, ik had verwacht dat op deze plek bijzondere eenden zouden zijn, maar deze exemplaren vind je ook gewoon in elke vijver in Nederland – alleen lijken ze hier te zweven door het doorzichtige water. Ik had net als in Rastoke eerder feeën en mythische wezens verwacht. Maar ik vind het bijzonder om alleen te zijn op deze plek, zelfs met deze eenden. Waar? In Plitvice National Park in Kroatië.

Bijna 300 km2 aan natuur

Plitvice meren is het grootste National Park van Kroatië. En het gekke is: toegangsticket kost echt niks! Zeker niet als je een studentenkaart hebt. Als ik hier in de buurt zou wonen dan zou ik het wel weten, dan was ik hier elk weekend te vinden. Hoewel… Dan wordt het normaal en dat zou ik niet willen.

Samen met vijf andere reizigers en gids Luka van Free Spirit Tours begin ik aan wandelroute C, waardoor ik langs alle meren kom – volgens Luka had je dan pas 1% van het park gezien! Wat zijn wij mensen toch klein ten opzichte van de natuur. Je kunt natuurlijk meerdere dagen naar Plitvice meren gaan, maar één dag is voldoende om veel te kunnen zien. Alles stond duidelijk aangegeven, dus het park bezoeken zonder gids is geen probleem.

Bij de eerste grote waterval die ik tegenkom is het erg druk, maar dat komt omdat deze dicht bij een ingang ligt. De zon zet de bovenste gedeeltes van de waterval in de spotlight. In de afgelopen dagen had het geregend, wat ervoor zorgt dat het water in volle bakken naar beneden stort. Als het weinig regent is het beeld lang niet zo imposant. Ik wandel verder en op een gegeven moment neem ik de boot. Rustig glijdt hij over het water. Ik zucht, kijk om me heen en geniet van de natuur en de wind die door mijn haren waait. Volgens Luka is het normaal in Kroatië dat alles langzaam gaat en lang duurt – prima, dit kon voor mij niet lang genoeg duren.

Een andere wereld

Aan de andere kant van dit meer zie ik nauwelijks andere mensen. Doordat ik foto’s maak loop ik sowieso meer alleen, achteraan in onze groep. Ik weet bijna niet waar ik moet kijken, er gebeurt zoveel om me heen en ik hou ervan om in te zoomen op details. Dit is de perfecte plek voor scherptediepte fotografie. Dat heldere water creëert op sommige plekken ook een ‘Stranger Things‘ vibe. Niet qua sfeer, die is totaal het tegenovergestelde! Maar omdat het water zo helder is, zie ik een andere wereld daar beneden. Het wateroppervlak vormt de scheidingslijn tussen onze wereld en de “upside down”. Tegelijkertijd worden de gekleurde herfstbladeren weerspiegeld in het wateroppervlak, een soort spiegel die reflecteert én waar je doorheen kunt kijken. Geen mens komt eraan pas, de natuur creëert dit zelf.

Herfst in Plitvice meren

Met groene bladeren is het park vast mooi, maar de gele, rode en oranje herfstbladeren voegen een extra dimensie toe omdat ze meer afsteken tegen het blauwgroene water. Op een informatiebord zie ik foto’s van het park in de winter: een witte ondergrond waar het helderblauwe water doorheen stroomt en bevroren watervallen. Ook prachtig! De zon is inmiddels achter de wolken verdwenen. Ik heb knalblauw helder water gezien, maar niet zoveel als ik had verwacht. De algen die voor de blauwe kleur van het water zorgen zijn er altijd. De hoeveelheid zon heeft echter ook invloed op de kleur blauw die je te zien krijgt. De natuur bepaalt op deze plek en zit vol verrassing. Alleen al daarom is het absoluut de moeite waard om dit park te bezoeken.

Je kunt niet alles hebben

Aimeé, een groepsgenoot en jonge vrouw uit Hannover, is hier voor een project voor haar werk. In 2023 wordt de euro ingevoerd in Kroatië en in dit project wordt dat voorbereid en getest. Ze zit naast me en neemt de eerste hap van haar lunch, een burger. Haar reactie? ‘The worst burger I ever had’. Tja, zelfs op deze plek kun je niet alles hebben.

Op een half uur rijden van Plitvice National Park ligt Rastoke, een dorpje omringd door riviertjes en watervallen. Het is eenvoudig te combineren met het National park. Lees hier meer!