Sarma

Onderwerpen in dit artikel

Recept

Nog net op de valreep: een winters gerecht. Sarma is een gerecht dat oorspronkelijk uit het Ottomaanse Rijk komt en wordt gegeten in verschillende landen, zoals Turkije, Roemenië en verschillende landen op de Balkan. Wel wordt sarma, zoals de meeste gerechten op de Balkan, per land op verschillende manieren bereidt. Ik focus mij op het recept dat ik ken van mijn vader. Sarma betekent ‘opgerold’. Dit recept wordt gemaakt met zuurkoolbladeren, welke je vult met gehakt. Eet daarbij traditionele worst (Kransjke kobasice), te koop bij bijvoorbeeld Prijatelji, en gekookte aardappelen.

Ingrediënten

*1 hele zuurkool

*500 gram half om half gehakt

*beetje rijst (1 theekop)

*100 gram gerookte spekblokjes

*1 ei

*1 ui

*olijfolie

*1 blokje runderbouillon

*peterselie

*2 teentjes knoflook

*bloem 1 tot 2 eetlepels (optioneel)

*zout, peper, paprikapoeder, nootmuskaat, vegeta (te koop bij AH of Turkse supermarkt)

Bereiding

  • doe een scheutje olijfolie in de pan en fruit de ui en knoflook en laat afkoelen
  • kook de rijst
  • meng bovenstaande met het gehakt en voeg daarbij het ei, zout, peper, paprikapoeder, nootmuskaat, peterselie en fijngesneden spekblokjes toe. Het is belangrijk om dit alles goed te mengen
  • kook water met het bouillonblokje
  • haal 2 grote bladeren van de zuurkool en leg op de bodem van de pan. Pel vervolgens de kool voorzichtig verder af, rol een kleine bal van het gehakt en druk iets plat. Rol het gehakt strak op in een zuurkoolblad tot alles op is.
  • stapel de rolletjes in de pan en schep de bouillon erbij tot het niet meer past. Snijdt de overgebleven kool in reepjes en verdeel over de rolletjes. Breng aan de kook en laat ongeveer 2 uur pruttelen op zacht vuur.
  • Snijdt de worst in stukken en voeg tegen het einde van de kooktijd toe. Mocht het geheel waterig zijn, kan je een schepje bloem toevoegen zodat de saus iets dikker wordt.

Sarma combineert lekker met een stuk Turks brood, of voor de afwisseling is het ook lekker met aardappelpuree. Eet smakelijk!