Fietsend door Split, ga je mee?

Onderwerpen in dit artikel

Split ligt op een klein schiereiland in de Adriatische Zee. Door zijn ligging is Split uitgegroeid tot één van de belangrijkste havenplaatsen van Kroatië. In 2022 telde de stad 221.456 inwoners. Vanaf Split vertrekt de veerboot naar de diverse eilanden die voor de kust liggen. De stad ademt historie uit en is in de derde eeuw na Christus gesticht. Omstreeks 300 jaar na Christus gaf de Romeinse keizer Diocletianus opdracht om een paleis te bouwen. De bouw van Paleis van Diocletianus wordt gezien als het ontstaan van Split. Nog steeds vormt dit indrukwekkende paleis, dat ook op de Werelderfgoedlijst van de Unesco staat, het hart van de stad in het historische centrum.
Binnentuin van het Paleis van Diocletianus waar je een koffie kunt drinken en historie opsnuiven.

Mei is dé perfecte periode om te reizen richting de Balkan. Je hebt minder last van hordes toeristen en het is er ook veel aangenamer qua temperatuur. Als je geluk hebt kun je zelfs in de zee zwemmen. Niet is leuker dan een aangename verkoeling in de zee in het hartje van Dalmatië! Dit keer bezoek ik samen met mijn zus Split, na Zagreb de grootste stad van Kroatië.

De eerste dag besluiten we de stad te verkennen. Voor mij geen onbekend terrein, aangezien ik hier een paar keer ben geweest. Mocht je voor het eerst komen dan kun je het paleis van Diocletianus bezoeken. Wij slaan dit over, maar besluiten koffie te drinken op het centrale plein Peristil. ’s Avonds vindt er hier vaak livemuziek plaats, zeker een aanrader en vanaf hier kun je eindeloos verdwalen in de smalle straatjes en steegjes. Erg leuk is om de stad op de fiets te verkennen. Installeer de app Next Bike, in de hele stad vind je fietspunten en er zijn ook elektrische fietsten te huur. Handig als je net iets buiten de stad gaat, zoals naar fort Klis en dus veel heuvels tegenkomt.

Op de fiets ontdek je snelst een stad
Vele binnenpleinen met bekende aardekleuren op gebouwen.

Fort Klis

Fort Klis is een aanrader, bekend van de Games of Thrones. Ongeveer 12 km van Split in een klein dorpje Klis vind je dit adembenemende fort. Dit moeten de makers van de serie Game of Thrones ook gedacht hebben, want een aantal scenes in de straten van Meereen uit de film zijn hier gefilmd. Ik ging op pad met een groep locals en expats om eenmaal boven op de heuvel met elkaar te picknicken. Wil je dit liever onder begeleiding doen, het is een flinke klim naar boven (heen & terug 30 km), dan kun je ook een georganiseerde reis boeken. Gelukkig hadden wij elektrische fietsen. Een redelijk goede conditie is vereist. Eenmaal boven heb je fantastisch uitzicht en het is de klim meer dan waard!

Uitzicht vanaf de Fort Klis
Hoe bereik je Klis

Met de lokale bus: Je kunt met buslijn 22 vanuit Split naar het fort reizen. Tickets koop je in de bus. De bushalte voor het fort is de laatste bushalte op de route. Bekijk hier de dienstregeling. Er is nog een andere bus op deze route, buslijn 34, maar deze bus rijdt minder frequent. Bekijk hier de dienstregeling.

Met de auto: Vanuit Split volg je de doorgaande weg naar Solin. Sla rechtsaf op het kruispunt bij Solin en blijf in noordelijke richting rijden tot voorbij de tunnel in Klis. Neem vervolgende de tweede weg naar links en volg de weg tot bovenaan de berg.

Met de shuttlebus: Een praktische en goedkope optie is de speciale shuttlebus naar het fort. Deze bus brengt je rechtstreeks naar het fort voor slechts €3. Tickets koop je online, meer informatie vind de link

Huur een fiets via Next Bike App, liefst een elektrische.

Favoriet is Uje oil bar met Dalmatische comfort food.

Favorieten plekken om te eten

Na de fietstocht was het tijd voor een welverdiend drankje in café bar Tennis. Favoriete restaurants om eten zijn Pandora Greenbox (plant based) Matejuska (lokaal eten) Fig (internationale keuken & lekkere cocktails), Sug (lokaal & internationaal) en Uje oil bar (Dalmatische specialiteiten). 

Heerlijke plantaardige gerechten bij restaurant Pandora Greenbox

Zon, zee en strand

Als je aan Kroatië denkt, dan denk je natuurlijk direct aan de heldere Adriatische zee en stranden. No worries 🙂 Ik heb er een aantal voor je uitgetest. Wat ik kan aanraden, is om met de fiets bij strand Baćviće te beginnen en zo de gehele kuststrook af te gaan. Zo kun je kijken wat je aanspreekt en verder fietsen totdat je je favoriete strand hebt gespot!

Bacvice; de meest bekende en toeristische strand. Voordeel is dat het water ondiep is, waardoor je picigin‘ kan spelen, en ideaal voor gezinnen met kleine kinderen. In de zee zijn er geen kiezelsteentjes, maar zand. Een leuke strand dicht bij de stad, maar daardoor is het er ook vaak druk.  

Firule; na Bavice is dit het eerstvolgende strand dat je tegenkomt. Je ligt wel op betonblokken naast de zee. Niet de mooiste strand, wel schoon en helder water.

Trstenik; Perfect voor koppels en mensen die rust willen. En een pluspunt is dat de Radisson Blu Resort hier vlakbij zit.

Znjan; Eén van mijn favoriete stranden, minder druk, meer lokale mensen hier en fijne strandtentjes. Geen zand, maar een kiezelstrand.

Toen ik net aankwam in Split vroeg ik mij af of er ook stranden zijn aan de kant van de Marjan heuvel. Die zijn er zeker. Jezinac beach is wat kleiner en hier vind je ook meer locals. Daarnaast is het een rustige strand, een leuke bijkomstigheid is dat er direct achter het strand een park ligt. Er is ook genoeg plek om je auto te parkeren. 

Strand Firule

Tot slot nog een laatste tip, bezoek in de zomer de bioscoop in Bacvice. Prachtig uitzicht, meteen naast het strand en genoeg leuke films! Zoals Kroaten zeggen, “uzivaj” ofwel geniet!

Bačvice Open Air Cinema, geopend in 1956, is een unieke cinema omgeven door Bacvice bos en zee.

By Ana Baric

Redacteur

Follow me