Lepa Brena

10 nov 2023: Exclusief concert van Lepa Brena in Carre in Amsterdam

Onderwerpen in dit artikel

Fahreta Živojinović, beter bekend onder haar artiestennaam Lepa Brena, is tot op heden de best verkopende vrouwelijke artiest uit voormalig Joegoslavië. Samen met haar man, Slobodan Živojinović en een vriend, Saša Popović, is Brena medeoprichter en mede-eigenaar van Grand Production, het grootste platenlabel en productiebedrijf op de Balkan. Deze succesvolle zangeres, actrice én zakenvrouw komt op vrijdag 10 november 2023 naar Koninklijk Theater Carré voor een exclusief concert.

biografie


Brena werd geboren in het deel van socialistische Joegoslavië dat nu Bosnië en Herzegovina is. Haar eerste live optreden voor een publiek was toen ze in de vijfde klas op een plaatselijk festival een lied zong van mede-Bosnische artiest Kemal Monteno. Ze nam al vroeg de artiestennaam “Lepa Brena” aan, “Lepa” betekent mooi in het Servisch (showman Minimaks brandmerkte haar daarmee) terwijl “Brena” een oude bijnaam is die ze kreeg van haar basketbalcoach uit haar jeugd.

Met haar progressieve blik op het pop-folk genre, explodeerde Brena’s populariteit en werd ze al gauw gezien als ‘Madonna van de Balkan’.