Belgrade Design District, verborgen juweel

Onderwerpen in dit artikel

Belgrade Design District

Als je op zoek bent naar een unieke en levendige plek in Belgrado, dan is het Belgrado Design District Čumicevo Sokače een absolute must-visit. Dit verborgen juweel is een broeinest van creativiteit en design, en biedt een unieke ervaring voor liefhebbers van kunst en ambacht. De plek an zich is al de moeite waard om te bezoeken, het vervallen en onvoltooide jaren ’90 interieurdesign maakt het ietwat surrealistisch en daardoor interessant.

Door de jaren heen

Het Belgrado Design District heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 19e eeuw. Oorspronkelijk stond deze wijk bekend als een industriële zone, waar ambachtslieden en vakmensen hun werkplaatsen hadden. In de jaren ’90 barstte het hier van de glitter en glamour en na deze kortstondige hoogtijdagen verschenen er overal in de stad grotere en glanzendere winkelcentra en werd “Čumić” vergeten, grotendeels verlaten en aan verval overgelaten. Na verloop van tijd begon dit stuk echter te veranderen en ontwikkelde het zich tot een creatieve hub voor designers en kunstenaars.

Hier loop je naar binnen

Een paar tips voor als je het een bezoekje brengt: Check de kunstgalerie Nesovic, voor mooie foto’s ga je naar galerie Bartselona, lekkere biologische sapjes scoor je bij All Nut, en voor unieke mooie handmade geborduurde blouses loop even naar binnen bij Nonna Ethno. Door lokale bedrijven te ondersteunen, draag je bij aan de groei en ontwikkeling van de lokale designscene.