Drie culturen in twee dagen

Onderwerpen in dit artikel

Een roadtrip door Livno, Banja Luka en Jajce.

Al jaren ben ik nieuwsgierig naar Bosnië en Herzegovina. De cultuur, de geschiedenis, het eten, de gebruiken, de mooie natuur, de prachtige uitzichten, maar ook de puurheid van het land. Waar Kroatië door de jaren heen erg gemoderniseerd is en zich focust op toerisme, kun je in Bosnië de sfeer proeven van voormalig Joegoslavië. Dat vind ik razend interessant en daarom plan ik elk jaar als ik in Kroatië op vakantie ben, een tripje naar één van de buurlanden. Dit jaar werd het dus Bosnië. De vraag was alleen; waar ga je heen als je al een groot deel van het land hebt gezien? Met behulp van Google Maps heb ik een mooie en diverse route uitgekozen; Livno, Banja Luka en Jajce.

Als we op de dag van vertrek bij Trogir de bergen inrijden, richting de snelweg, verdwijnt de zee al snel achter ons uit het zicht. Vanaf nu zullen we alleen maar bergen en meren tegenkomen.

Het is ongeveer 1.5 uur rijden naar de grens met Bosnië. Bij de grens aangekomen, is het even schakelen. Omdat Bosnië niet tot de Schengenlanden behoort, moeten we hier ons paspoort laten zien én krijgen we een stempel in het paspoort. En omdat het land ook niet tot de EU behoort, ervaar ik voor het eerst sinds lange tijd hoe het is om zonder internet op pad te zijn. In eerste instantie probeer ik het met de borden langs de weg, maar al snel besluit ik toch internet te kopen voor de navigatie. Via onze route rijden we door prachtige natuur en langs idyllische dorpjes naar de eerste stop: Livno.

Livno

Livno in Bosnië en Herzegovina

Aangekomen in Livno volgen we de borden richting “centar” en parkeer ik de auto in de schaduw van de bomen. Een kleine wandeling brengt ons in het kleine centrum van de stad, dat in een dal ligt en omringd is door bergen. We zoeken een gezellige koffiebar uit voor een kava (koffie). Gelukkig blijken ze daar ook euro’s aan te nemen, want het is nog niet gelukt om geld te wisselen naar de lokale munteenheid (mark). De combinatie van de gebruikelijke koffie en de afwezigheid van toeristen, maakt dat ik me als een local voel.

Banja Luka

Orthodoxe kerk Saborni Hram Hrista Spasitelja in Banja Luka

Na de koffie rijden we door naar Banja Luka, de op twee na grootste stad van Bosnië. Banja Luka ligt in het Servische gedeelte van Bosnië, wat onderweg al te herkennen is aan de borden met plaatsnamen. In deze regio gebruiken ze naast het Latijnse schrift, namelijk ook het Cyrillische schrift. De route voert ons langs de Vrbas rivier, door de stad, naar ons hotel. Na het inchecken gaan we de stad in voor wat sightseeing. We wandelen door een kleine winkelstraat, langs de prachtige Orthodoxe kerk “Christus de verlosser”, naar het stadspark en vanaf daar wandelen we terug naar een brug waarvan we een mooi uitzicht hebben op de Vrbas rivier. We sluiten de dag af bij restaurant Rostiljnica waar we heerlijk van de grill eten. 

Jajce

De volgende dag vertrekken we na een lekker ontbijt richting Jajce. 70 kilometer lang rijden we langs de Vrbas rivier, die is omgeven door prachtige natuur en schattige dorpjes. Jajce ligt in het Islamitische gedeelte van Bosnië en ook dat zie je terug in de plaatsnaamborden langs de weg, die zowel in het Latijnse als in het Arabische schrift zijn. Jajce is bekend vanwege de mooie waterval, naast het centrum van de stad. Langs de waterval, lopen we door de stadspoorten het centrum van de stad in. We bezichtigen de moskee, de burcht en eindigen op één van de vele terrasjes voor een lunch. Ook in deze plaats zijn er, naast ons, geen andere toeristen. 
De foto in header is van watervallen in Jajce.

Onderweg naar Trogir

We stappen weer in de auto voor het laatste stuk van onze roadtrip: terug richting Trogir. Omdat ik zoveel heb gezien in twee dagen, voelt het alsof ik veel langer op pad ben geweest. Zodra bij terugkomst de Adriatische zee in de verte vanuit de bergen weer te zien is, voel ik me blij. Wát een plek om thuis te mogen komen…