Energie van Belgrado moet je ervaren

Onderwerpen in dit artikel

‘Het was liefde op het eerste gezicht’, vertelt Iva toen ze in 2008 voor het eerst voet zette in de hoofdstad van Servië. ‘De stad heeft een enorme aantrekkingskracht, op veel plekken heerst een goed sfeertje en het is een stad waar er wordt geleefd. Ik geloof dat we met met bepaalde plekken een speciale connectie hebben, een plek waar je telkens naar terugkeert. Dit was mijn plek'. Het wordt door toeristen ook wel “het Berlijn van de Balkan” of “de stad met de energie van New York” genoemd. 'Ik snap dat wel’. Inmiddels is het een vaste jaarlijkse prik en als het meezit wel meerdere keren per jaar. ‘Een jaar niet naar Belgrado gereisd is een jaar niet geleefd (lacht). Ondertussen voel ik me een soort van local en ken ik veel bijzondere en leuke plekken van de stad’.

Rebels, levendig en gastvrij

De eerste keer in Belgrado voelde als thuiskomen. Er hangt een speciaal sfeertje, het is er levendig en gastvrij én de stad nodigt je uit om erop uit te gaan. Waar in Nederland door de week na 18 uur heel veel winkels en culturele activiteiten dicht gaan, begint hier het leven pas. Veel musea zijn tot 22 uur geopend, supermarkten zijn 24 uur per dag open en de stad bruist, ook door de week. Juist na het werk ga je naar buiten een hapje eten, naar livemuziek luisteren en er zijn altijd mensen op straat. De mensen zijn er vriendelijk en de stad heeft iets rebels over zich heen. Op veel plekken tref je verborgen plekjes met straatkunst aan (zie hier het overzicht op een kaart) en hoewel het niet de mooiste stad is op de Balkan vind je juist in al die imperfecties de schoonheid.

Dunavska 22a, Beograd

Oude wijk Dorcol

Hoewel er veel mooie plekken zijn om te vertoeven in Belgrado staat de oude wijk Dorcol bovenaan mijn lijstje. Gelegen langs de rechteroever van de Donau is Dorcol één van de oudste wijken van Belgrado en deze charme en historie vind je terug in de wijk. Het heeft een boheems ontspannen sfeertje, boomrijke straten en op iedere hoek talloze barretje en restaurants. Sommige noemen het ‘Berlin district’ van Belgrado. Lekkerste ijs haal je bij Crna Ovca (Kralja Petra 58) en beste adresjes voor ontbijt en lunch tipten we al eerder hier. Loop ook naar binnen bij de vintage store Jane Doe Vintage Shop (Kapetan-Mišina 17), je vindt er mooie handmade designersitems of koop een uniek cadeautje voor iemand die je liefhebt. Een alternatief voor Dorcol is de wijk Zemun -hoewel veel locals dit niet echt als Belgrado beschouwen- is dit een gemoedelijke wijk met een mooie promenade langs de rivier Donau en goede visrestaurants. Vanaf de Gardos heuvel (een toren uit 1896) heb je fantastisch uitzicht over de stad en de rivier Donau. Met de fiets ben je in 15 minuten in het centrum van Belgrado.

Uitkijkend op Zemun en rivier Donau, foto: Nikolai

Verkoeling zoeken op Ada Ciganlija

Wil je even weg uit de drukke stad dan is Ada Ciganlija (in volksmond Ada), een bosrijk schiereiland in de rivier Sava, the place to be. Vanaf het centrum ben je er in ongeveer 20 min met de taxi of auto. I.v.m. beperkte parkeermogelijkheden kun je er beter naartoe fietsen of een taxi nemen. Bijzonder aan Ada is dat alles op één plek te vinden is. Sportfanaten kunnen hier deelnemen aan allerlei activiteiten zoals kajakken, waterskiën en windsurfen. Zoek je wat meer avontuur, ga dan bungeejumpen vanaf een vastgezette kraan. Op het strand of in één van de parken doe je mee met een potje voetbal of volleybal. Ik tennis er graag en een baan huur je voor nog een 10,- euro voor een uur (inclusief toebehoren). Ook leuk om te doen is een fiets te huren (3,- euro voor twee uur) en om Ada heen te fietsen, een route van zo’n 8 km. Langs de rivier heb je leuke restaurants en bars waar je goed kan eten, geniet van de zon of zoek in de zomer verkoeling in de rivier. Ik kom er altijd tot rust en doordat het zo groot is opgezet kun je iedere keer weer iets anders doen.

Oud-Boheemse wijk Skadarlija

Skadarlija wordt beschouwd als de belangrijkste boheemse wijk van Belgrado en de geschiedenis van Skadarlija begon in de jaren 1830 met de vestiging van Roma in de verlaten loopgraven voor de vestingmuren. Op het stadsplan van Belgrado van 1854 is te zien dat de Roma krotten waren vervangen door bakstenen gebouwen waarin ambachtslieden, traiteurs, kleine bedienden en anderen hun intrek hadden genomen. De hele wijk werd de Romawijk genoemd tot 1872, vervolgens werd het vernoemd naar de stad Skadar, de hoofdstad van de Servische middeleeuwse staat. Tijdens je verblijf in Belgrado is dit een plek die je zeker moet bezoeken, liefst in de avond want dan is Skadarlija op haar best. Ga lekker eten bij Tri Sesira of Dva Jelena, restaurants met typische Balkankeuken en livemuziek.

Bekende straat Skadarska en restaurant Tri Sesira (Drie Hoeden)

Geheimen van Kalemegdan

Wat veel mensen niet weten is dat onder en rondom de Kalemegdan Fort een ondergrondse wereld bestaat waar je de sporen van de Romeinse, Oostenrijkse, Turkse en Servische geschiedenis van de stad vindt. Je kunt er sarcofagen, tombes en altaren uit Servië bewonderen. Wil je hier meer over weten en je rondleiding afsluiten met goede lokale wijn uit de wijnkelder dan is de volgende tour een aanrader.