Favoriete restaurants van influencer Jelena in Novi Sad

Onderwerpen in dit artikel

Om de beste reistips en leukste plekjes aan je te tippen ontmoeten we locals, bloggers en influencers uit heel de Balkan. Tijdens haar bezoek aan Novi Sad sprak oprichter Ivana met lifestyle influencer Jelena Cvetkovic (1982) die een succesvolle Instagram account heeft ‘jelenaindnevnik’ (dagboek van Jelena) waar ze content deelt over allerlei thema’s die haar in het dagelijks leven bezighouden. Speciaal voor Balkanlocals vertelt ze hoe en waar ze haar vrije dag doorbrengt in Novi Sad en tipt ze 7 fantastische eetplekken!

Hi Jelena kun je ons meer vertellen over jezelf en je IG-account?

‘Leuk om jullie te ontmoeten en wat een mooi initiatief Balkanlocals! Ik ben 40 jaar jong en ben geboren in Brcko (Bosnië en Herzegovina). Ik woon al 28 jaar in Novi Sad en heb hier mij opleidingen voltooid. Ik heb 13 jaar bij een bank gewerkt, vervolgens was ik aan verandering toe en ben ik afgereisd naar Canada waar ik een tijdje gewoond heb. Dit duurde niet lang en besloot ik mijn leven verder voor te zetten in Novi Sad. Ongeveer een jaar heb ik een eigen Instagram account waar ik content deel over allerlei thema’s gerelateerd aan mijn leven. Denk aan persoonlijke ontwikkeling, mode, eten en drinken, reizen en nieuwe plekken, en dit allemaal met een grote dosis humor en zonder censuur.’

Wat maakt Novi Sad zo speciaal?

‘Ondanks dat ik niet ben geboren in Novi Sad heb ik het gevoel dat dit mijn stad is en houd ik echt van deze stad. Wat ik vooral bijzonder vind in Vojvodina is de gastronomie en daarom neem ik je langs enkele van mijn favoriete horecagelegenheden. Ga je mee?’

Ok, we gaan graag met je op pad, hoe ziet jouw dag eruit?

Als ik ’s ochtends opsta vind ik het belangrijk om goed te ontbijten en wat lekkers haal ik meestal op één van de markten van Novi Sad. Eén van de bekendste markten is de beroemde Futoška-markt waar je niet alleen lekker eten kunt kopen. Door zijn ligging is het ook een soort wegwijzer of beter gezegd mijn startpunt door de stad. Ik ontmoet mijn vrienden altijd in Futoška en vervolgen we onze tour verder door de stad. Het is het kruispunt dat naar alle andere bezienswaardigheden van Novi Sad leidt. Leuk weetje is dat ze hier alle benodigde huishoudelijke artikelen verkopen, dit verwacht je niet zo snel bij een markt.

Na het ontbijt gaan we koffiedrinken in mijn favoriete cafetaria Izlet en ik durf te claimen dat ze de lekkerste koffie van Novi Sad serveren. De cafetaria bevindt zich in het mooiste stadspark, het Donaupark, nog een pluspunt om hier je koffie te halen. Naast vele soorten koffie die ze bieden kun je hier ook terecht voor versgeperste drankjes. Het personeel is aardig en professioneel en verwelkomt je graag!’

We hebben nu wel honger gekregen en zijn benieuwd naar jouw favoriete eetplekken?

Oeh, het is niet makkelijk om een selectie te maken en het hangt er ook van af waar ik die dag zin in heb (lacht). Ok hier komen ze, mijn favorieten plekken in Novi Sad, van street food tot romantisch dineren.  

Restaurant “Plava Frajla” (Keuken uit Vojvodina)

Bevindt zich op Spence en is tientallen jaren actief en garandeert goed eten en uitstekende service. Probeer hier hun zelfgemaakte soep en noazette in room én de beroemde Marquisa-cake.

Restaurant “Veliki” (Oostenrijks-Hongaarse keuken)

In het hartje van Novi Sad (Pašićeva Street) en een paar meter van Matica Srpska vind je dit pareltje met geweldig sfeertje, en eten voor liefhebbers van zoete smaken in hartige gerechten. Mijn tip is de varkenshaas in appelmoes en de kalkoen met kersen. Je kunt ook overnachten in hun 3 sterrenhotel.

Visrestaurant “Kućerak na Ribarca”

Op het schiereiland Ribar aan de Donau vind je een authentieke ambiance van dit visrestaurant waar er allerlei soorten riviervis wordt aangeboden. De vis wordt op meerdere manieren bereid (gebakken op een talandara, gegrild, gebakken). Live Tamboerijnmuziek wordt geregeld gespeeld, er wordt gezongen en een goed glas wijn gedronken. La dolce vita op zijn Servisch.

Beste pizza

Als ik aan fastfood denk, denk ik aan pizza of hamburgers. De beste pizza van de stad is bij “Infonity pizza” gelegen aan Kisacka-straat 31. In de pizzeria is er weinig plek om te zitten (op 3 barkrukken na) dus ideaal voor afhaal. Het aanbod is groot, om nog maar te zwijgen over de smaak. Naar mijn mening komt de smaak van de pizza’s het dichtst in de buurt van de pizza’s die ik in Italië heb gegeten.

Hamburgers om je vingers er bij af te likken!

Wat hamburgers betreft kan ik “Toaster bar” aanbevelen in het stadscentrum op 10 meter van The Name of the Mary Church (bekend als de “Novi Sad-kathedraal”). De Toaster bar biedt een grote selectie hamburgers die buitengewoon lekker zijn.

Romantisch dineren

Voor een romantische date zou ik het restaurant “Project 72 Wine&Deli” tippen! Je kunt hier terecht voor kleine porties uitstekend eten en fantastische wijnen. Het is gelegen in een rustige deel van het stadscentrum, Kosovska Street, en is ideaal om te genieten zonder de drukte en het lawaai van voorbijgangers. Van hun menu zou ik hertenvleeskebab en geitenkaasmousse tippen.

Drankjes

Vojvodina staat bekend om een ​​groot aantal wijnmakerijen en uitstekende wijn. Op dagen dat ik met mijn vrienden een glas wijn wil drinken, ga ik naar “KućaRakijeIVINA”.

Ze hebben een buitengewoon en indrukwekkende aanbod diverse wijnen en met de zachte klanken van de saxofoon waan je je in een prettige sfeer en is het genieten geblazen.

Wauw mooi lijstje, we moeten snel terugkeren naar Novi Sad. Wil je nog iets kwijt?

Als je Novi Sad in de zomer bezoekt mag je absoluut het zwemmen niet missen bij Strand, het beroemde Novi Sad-strand aan de Donau én het handelsmerk van onze stad, evenals het grootste Europese muziekfestival “Exit”, dat al meer dan 20 jaar wordt gehouden in het eerste weekend van juli. Hoop je snel te zien in de stad van cultuur!