Korcula, de geboorteplek van Marco Polo!

Onderwerpen in dit artikel

Korcula, 2 uur varen vanaf Dubrovnik of Split

Korčula ligt in Zuid-Dalmatië, op 2 uur varen met de veerboot vanaf Dubrovnik of Split. Het is het zesde grootste eiland van Kroatië. Volgens de legende werd het eiland gesticht door de Griekse held Antenor die Troje ontvluchtte. Een andere legende vertelt dat Poseidon jaloers was op de nimf Korkyra en haar in een paradijselijk eiland veranderde en het Korkyra Melania noemde. Het eiland is omzoomd met dichte pijnbomen en biedt Adriatische charme in de vorm van schilderachtige dorpjes, olijfbomen en wijngaarden omringd door het ongerepte, kristalheldere water. Een uitgelezen kans om hier Al Fresco te dineren en het LD restaurant met een Michelin-ster biedt een onvergetelijke ervaring.

Wijngaarden en vervaagde grandeur

Een bezoek aan de wijngaarden van het eiland is een traktatie voor alle zintuigen, want Korčula heeft uitgestrekte wijngaarden waar heerlijke wijnen worden geproduceerd van de inheemse Pošip- en Grk-druiven. Korčula, ook de naam van de stad, is een goed bewaard gebleven middeleeuwse plaats gebouwd in de vorm van een visgraat die de lokale bevolking bescherming biedt tegen de zon en de wind. De smalle straatjes en stenen huizen van de stad zijn vol van vervaagde grandeur.

Oude wapenschilden van Venetiaanse doges

Voor cultuur ga je naar de oude stad, die je betreedt door de stenen trappen te beklimmen en door de poort van de 14e-eeuwse vestingwerken te lopen, waar oude wapenschilden van Venetiaanse doges en Korčulaanse gouverneurs te zien zijn. De torenhoge Gotisch-Renaissance Sint Marcus kathedraal uit de 15e eeuw, werd gebouwd van kalksteen die afkomstig is uit de stad en is bedekt met uitgebreide sculpturen en gravures.

In de voetstappen van Marco Polo

Niet veel mensen weten dat Marco Polo, de wereldberoemde ontdekkingsreiziger, in 1254 op het eiland werd geboren. Zijn geboortehuis is omgetoverd tot een museum. Het museum reconstrueert de reizen van Marco Polo met behulp van diorama’s en levensechte figuren gekleed in middeleeuwse kostuums. Met bijna levensgrote kamelen, apen en Chinese keizers is het visueel net echt en neemt het je mee terug naar de Zijderoute en Marco’s tijd met de grote Kublai Khan.

Huis van Marco Polo in Korcula
Huis van Marco Polo in Korcula