Lošinj is een Kroatisch eiland in het noorden van de Adriatische Zee, in de regio Kvarner. Het is de thuisbasis van de grootste eilandstad: Mali Lošinj. Ik had het geluk om hier de eerste achttien jaar van mijn leven door te brengen voordat ik naar de universiteit in Rijeka verhuisde. Mijn familie woont er nog steeds, dus elke zomer breng ik hier mijn vakanties door – en ook in het laagseizoen kom ik graag terug. Dit artikel is niet alleen een reisgids, maar biedt ook persoonlijke tips en insider-perspectieven. 🙂
Het toerisme op Lošinj – vooral gezondheidstoerisme – begon al in de 19e eeuw, dankzij het mediterrane klimaat met meer dan 260 zonnige dagen per jaar en de ongelooflijke biodiversiteit. Tegenwoordig staat Lošinj bekend als het Eiland van Vitaliteit, waar de geurige dennenbossen en de kraakheldere zee zorgen voor een natuurlijke wellnesservaring in de buitenlucht.

Hoe kom je er?
De dichtstbijzijnde luchthavens zijn Zagreb (jaarrond), Rijeka (op het eiland Krk), en Pula of Zadar (met seizoensvluchten). Vanuit daar reis je verder met een huurauto of bus.
Lošinj is via twee veerroutes verbonden met het vasteland: Porozina (in Istrië) – Brestova, en Valbiska (op Krk) – Merag. Beide routes brengen je naar het eiland Cres, vanwaar je 70 kilometer doorrijdt naar Lošinj. Je kunt ook de catamaran nemen vanuit Rijeka, Zadar of Pula naar Mali Lošinj.
Eerste stop: Cres
Als je met de auto reist, maak dan zeker een tussenstop op het eiland Cres om de beroemde lamsgerechten te proeven. Er woedt al jaren een vriendschappelijke strijd in Kroatië: komt het beste lamsvlees van Cres, Rab of Pag? (Spoiler: ze zijn allemaal heerlijk!) Het geheim zit ‘m in de vrij grazende schapen die zich tegoed doen aan wilde, aromatische kruiden.
Mijn tip: Konoba Bukaleta in het dorpje Loznati. Een knusse familietaverne waar je kunt genieten van gnocchi met lamsstoof, lam onder de traditionele peka (ijzeren deksel), of gepaneerd lamsvlees als specialiteit.
Via de brug bij het stadje Osor rijd je van Cres naar Lošinj. Onderweg passeer je charmante dorpjes als Nerezine, Sveti Jakov, Ćunski, Artatore en Poljana, voor je aankomt in Mali Lošinj. Helemaal aan het zuidelijke puntje ligt het kleurrijke stadje Veli Lošinj.

Wat te doen in Mali Lošinj
Begin je dag met een kop koffie in het centrum – een vast ritueel voor de locals, vooral in vakantietijd. Zin in ijs? Ga dan naar banketbakkerij Moby Dick. Voor lunch of diner is Za Kantuni een aanrader: je eet er verse, lokaal gevangen vis, boskarin rundvlees of lam.
Stranddag
De bekendste baaien zijn Čikat en Sunčana Uvala (Zonnige Baai), verbonden door mooie wandelpaden langs de kust. Hier liggen ook de meeste hotels, villa’s en populaire stranden.
Voor het mooiste uitzicht bij zonsondergang – en mijn persoonlijke happy place – ga je naar Borik Beach met bijbehorend bar-restaurant. Een ander magisch plekje is het uitkijkpunt Providenca, waar je met een glas wijn geniet van het uitzicht over de Lošinj-archipel.

Overnachten
Lošinj biedt voor ieder wat wils: van luxe boetiekhotels en vijfsterrenresorts tot gezinsvriendelijke hotels, campings en geliefde privéappartementen.

Ontdek de omgeving
Maak een dagtocht met de boot naar een van de nabijgelegen, dunbevolkte eilanden zoals Susak, Ilovik of Unije. Deze autoloze eilanden bieden rust, ongerepte natuur en een gevoel van totale afzondering.


Veli Lošinj
Verblijf je in Mali Lošinj, breng dan zeker een bezoek aan het schilderachtige stadje Veli Lošinj. De Lošinj-archipel is een natuurlijke habitat van de tuimelaar, en in Veli Lošinj vind je het Blue World Institute, dat zich inzet voor onderzoek en bescherming van het zeeleven. Je kunt er symbolisch een dolfijn adopteren of meevaren op een excursie om ze in het wild te spotten.
’s Zomers bruist het in Veli Lošinj van de traditionele vissersavonden en lokale evenementen. Voor een goede pizza met uitzicht is Pizzeria Fortuna een aanrader. Voor een romantisch diner kies je een restaurant in de gezellige baai van Rovenska.


De charme van het laagseizoen
Lošinj is ook in het voorjaar betoverend. Pluk wilde asperges met de locals of proef seizoensgerechten in lokale restaurants. Een aanrader: de klim naar de top van de Osoršćica-berg, waar je wordt beloond met panoramische uitzichten in een legendarisch slangenvrije omgeving (volgens de overlevering verdreef de heilige Gaudentius alle giftige slangen van het eiland – zijn relieken rusten in de kerk van Osor).
Mis ook het Apoxyomenos Museum niet, waar een indrukwekkend antiek bronzen standbeeld uit de 1e of 2e eeuw v.Chr. te bewonderen is – opgedoken uit de wateren rond Lošinj.


Tot slot
Zoek je een plek waar je écht ontsnapt aan de drukte, waar de lucht fris is, de natuur je adem beneemt en de dagen vanzelf vertragen? Bezoek Lošinj – in welk seizoen dan ook. Je zult er geen spijt van krijgen.