Naar Kroatië om te wandelen? Absoluut!

Onderwerpen in dit artikel

Ik hou van wandelen. Elke keer is het weer een verrassing wat je gaat zien en je komt op plekken die je anders niet zou hebben gezien. Een wandelvakantie deed ik voor het eerst in Italië, want de wandelroutes tussen de Cinque Terre-dorpjes stonden al jaren op mijn lijstje. Door de pandemie moest ik het vaak uitstellen, maar afgelopen april was het eindelijk zo ver. En nu heb ik de smaak te pakken en ik was nieuwsgierig, kun je goed wandelen in Kroatië? Of je nu af en toe wilt wandelen tijdens je vakantie of een volledige wandelvakantie wilt, met ruim 400 wandelroutes, 8 nationale parken en 10 natuurparken is Kroatië een goede keuze. Ruige bergebieden, bossen, meren, eilanden en watervallen, het landschap is afwisselend en divers.

Plitvice National Park

Uiteraard staat dit park in mijn lijstje. In een ander blog schreef ik al over mij bezoek aan Plitvice National Park, met haar heldere, groenblauwe water en de machtige watervallen. Ik was er met een gids, maar je kunt er ook alleen wandelen want de routes staan duidelijk aangegeven. Qua seizoen kan ik de herfst aanraden, omdat de rode, gele, oranje en groene bladeren het landschap nog meer kleur geven. Ik wil er zeker nog een keer naartoe!

Istrië

Voor een wandeling langs zeven watervallen ga je naar Istrië. De laagste is 4 meter en de hoogste is maar liefst 26,5 meter hoog. Ook hier vind je het helder blauwgroene water dat mooi afsteekt tegen de lichtgekleurde stenen. De route is 13,5 kilometer lang en je doet er ongeveer vijf uur over. Je begint en eindigt in de plaats Buzet. Als je van oude dorpjes houdt, kun je vanuit Buzet naar Motovun en Grožnjan rijden.

Eilanden: Mljet en Cres

Wil je op een eiland wandelen? Dan is Mljet een optie. Het staat bekend om zijn bossen, twee zoutwatermeren en oude kloosters. In totaal is de route 43 kilometer lang, maar je kunt hem in vieren opdelen. Sommige routes zijn meer vlak, terwijl anderen heuvelachtiger zijn. Voor ieder wat wils dus. Ook het eiland Cres biedt verschillende wandelroutes. Je komt op de meest afgelegen delen van het eiland, op bergtoppen en bij grotten en stranden. Kajakken is ook een optie. Kies uit routes van verschillende lengtes en moeilijkheidsniveaus.

Mljet Nationaal Park

Velebit National Park

De wandelingen in dit park zijn gemiddeld zwaar. Je hoeft niet veel te stijgen of dalen, maar de berghutten liggen relatief ver uit elkaar waardoor de dagetappes lang zijn. Je kunt een gids inhuren of zelf de route lopen. De berg Tulove Grede ligt in dit nationaal park, is 1.120 meter hoog en is met zijn witte, hoge pieken en door erosie gecreëerde vormen bijzonder om te zien. Het is in ieder geval niet vergelijkbaar met de bergen die ik al heb gezien. Het doet me denken aan een Stegosauriër – zo’n dinosaurus met stekels op zijn rug. Heel bijzonder hoe de natuur zichzelf vormgeeft als je haar haar gang laat gaan. Tulove Grede ligt ongeveer 50 kilometer ten oosten van Zadar. Na ongeveer 45 minuten wandelen heb je al een heel mooi uitzicht. Als je daarna nog zin hebt om te klimmen en klauteren, dan kun je nog ongeveer 20 minuten eraan vastplakken. Het uitzicht verandert niet veel, maar je hebt wel weer een avontuur beleefd.

De meest bekende route in dit park is Premužić Trail. Hij is zo’n 57 kilometer lang en ongeveer een derde van de wandelroute loopt door Velebit National Park, met zijn kenmerkende karstgesteente (wat slaat op het oplossen van kalksteen door water). Dit gedeelte moet het mooiste stuk zijn van de wandeling. De Premužić Trail kun je in drie of vier dagen lopen en je kunt overnachten in berghutten.

Noordelijke Velebit

Lange afstandroute in ontwikkeling

En dan is er nog de 2.109 kilometer lange Croatian Long Distance Trail (CLDT). Ik weet dat Amerika veel lange trails heeft, maar Kroatië heeft er dus ook een. Deze route loopt van het oosten naar het noorden, naar het westen en helemaal naar het zuiden. Wandel korte stukken, kies een van de drie secties uit of wandel hem in één keer. Het terrein is divers; van onderhouden bergpaden tot natuurlijke paden, rotsachtig terrein, bospaden, grindwegen en soms over asfaltwegen.

In juni, juli en augustus is het erg heet en in de wintermaanden kan het hard waaien, soms zelfs dagenlang, waardoor één sectie niet te bewandelen is. Ga dus voorbereid op pad. Goed om te weten: de route is nog in ontwikkeling en ze proberen het aantal asfaltwegen te minimaliseren. Er is nog niet overal markering langs de paden, dus op dit moment kun je een app gebruiken om de juiste route te wandelen.

Dit zijn slechts enkele ideeën voor wandelroutes die Kroatië te bieden heeft. Kijk vooral wat voor soort natuur je wilt zien en stem daar je reis op af. Heb je zelf een route ontdekt? Deel het met ons via e-mail, we horen graag je ervaringen!