Skampi na buzaru

Skampi na buzaru

Onderwerpen in dit artikel

“Ik houd van lekker eten; goede producten en rijke smaken. Dit zijn duidelijk mijn roots, dit heb ik van huis uit meegekregen. En als je lekker wilt eten, moet je daar moeite voor doen. Zo is mijn passie voor koken ontwikkeld. Ik vind het leuk om typische gerechten te maken, bijvoorbeeld sarma of cevapi. Hier in Amsterdam zit een Balkan winkel; Prijatelji. Daar koop ik soms boodschappen. Ook kan je goed terecht bij Turkse winkels en sommige producten uit de Balkan regio kan je zelfs bij de grotere AH winkels kopen. Ik maak de gerechten zoals ik die heb geleerd van mijn vader, maar ik vind het ook leuk om kookboeken als ‘De smaak van een land dat niet meer bestaat’ of ‘Hrvatska na stolom’ (Kroatië op je tafel) ter inspiratie te gebruiken. De recepten zijn altijd in ruime porties, dus geschikt om er een gezellige avond van te maken met vrienden of familie. Veel kookplezier!” Liefs, Kim

Recept

‘Gamba’s in tomatenjus’, dit is de simpelste manier om het gerecht aan te duiden. Alhoewel skampi eigenlijk langoustine is, een kreeftsoort, maar zonder kop, kan je dit gerecht ook met gamba’s maken. Deze zijn te vinden in het vriesvak van de supermarkt.

Dit gerecht wordt gegeten in Kroatië, voornamelijk aan de kust, maar specifiek in de regio Kvarner.

Ik vind dit een leuk recept om te maken, het is heel eenvoudig maar met heerlijke smaken. Je kan dit als voorgerecht eten, maar met een stukje stokbrood erbij vind ik dit ook lekker als hoofdgerecht. Je eet dit gerecht met je handen, want je moet de gamba’s pellen.

Ingrediënten

*olijfolie

*1 eetlepel tomatenpuree

*peterselie

*1 ui

*1 teentje knoflook

*scheutje wijn

*zout, peper, vegeta (te koop bij AH of Turkse supermarkt)

*stokbrood

Bereiding

  • doe een scheutje olijfolie in de pan en fruit de ui en knoflook
  • voeg de ontdooide gamba’s toe en strooi de peterselie over de gamba’s
  • voeg zout, peper en vegeta toe en laat de gamba’s roze kleuren
  • voeg de tomatenpuree en de  wijn toe en laat dit pruttelen tot er een saus ontstaat, ongeveer 10 minuten.

Heerlijk met stokbrood! Dobar tek! (eet smakelijk)