Split door de ogen van Willem

Onderwerpen in dit artikel

Waarom Split?

Willem ging met zijn vriendin zes dagen naar Split. “We vinden het leuk om stedentrips te maken. Vorig jaar zijn we naar de steden Florence en Bologna geweest. Een prachtige reis met heel veel bezienswaardigheden, maar daardoor was even stil zitten er niet bij. Ook misten we de zee. Met Split vonden we de ideale combinatie van cultuur en ontspanning. Er is veel te zien uit het verleden, wat ik erg interessant vind. En het is een compacte stad, waardoor je niet heel ver hoeft te lopen en alles toch makkelijk kunt zien.”

Wat viel jou als eerste op in Split?

Willem wist dat een deel van Split onderdeel is van een oud keizerlijk paleis, dat iets wegheeft van een fort. “Je ziet veel elementen van het oude paleis terug in het straatbeeld, je ziet de contouren van wat ooit een paleis was. De muren zijn bijvoorbeeld hergebruikt voor huizen.” Elke stad heeft een plein waar iedereen samenkomt, zo ook Split. Hier is het echter de voormalige binnenzaal van het paleis, wat je ziet aan de hoge zuilen. “Je ziet het zo voor je dat de keizer hier heeft rondgelopen.” Het paleis staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en het oude stadscentrum hoort daar ook bij. 

Dit wist ik nog niet over Split

“Ik dacht dat het paleis meer afgesloten was en had me niet gerealiseerd dat het echt een onderdeel van de stad is. Ik wist ook niet dat Split onder jongeren populair aan het worden is en dat het bekendstaat als een party-stad, ook de eilanden eromheen zoals Hvar. Ik heb het wel gelezen, maar daarvóór wist ik dat nog niet. O ja, wat ik ook niet wist: in kleinere kroegen mag je roken. Let daar dus op als je daar niet van houdt.”

Wat zijn jouw absolute aanraders?

  • Waan je als een keizer in het paleis, loop door de oude binnenstad.
  • Struin ‘s avonds over het plein (de voormalige binnenzaal van het paleis), met een ijsje in je hand, terwijl je op de achtergrond livemuziek hoort. 
  • Neem de ferry naar een eiland. “Wij zijn naar Hvar geweest en dat was heel mooi. Het is ook een leuke afwisseling met de stad.”
  • Beklim de heuvel van Marjan. Willem raadt aan om hier een dagdeel voor uit te trekken. “Het is een lange tocht, dus je moet een beetje conditie hebben. Als beloning krijg je hele mooie vergezichten van Split en de eilanden.” Volgens Willem echt een hoogtepunt (letterlijk!)
  • Het stadje Trogir ligt een uurtje bij Split vandaan. Het is leuk om er een dagdeel naartoe te gaan. “Er heerst weer een andere vibe dan in Split. Het is ook compact en hier zijn scènes van ‘Game of Thrones’ opgenomen.”
  • “Ik vind het altijd leuk om de lokale keuken uit te proberen, dat kan bijvoorbeeld bij Konoba Korta.” Een tip: reserveer een plekje, want als je rond etenstijd aankomt is het vaak druk. Of reserveer als je daar bent voor de volgende dag. 
  • In het verlengde van Pizzeria Portas, aan een pleintje, zitten verschillende goede restaurantjes en je kunt er leuk zitten ‘s avonds. Willem at bij Trattoria Tavulin.
  • “Op de hoek bij de heuvel van Marjan hebben we geluncht bij Fratelli, dat was ook erg goed.”
  • Op een kwartier lopen van het centrum ligt het Art Hotel, met een zwembad op het dakterras. “Dat maakte onze reis helemaal af. Een dagdeel de stad verkennen en aan het einde van de dag nog even een boek lezen aan het zwembad: een perfecte combinatie, heel relaxt.”

Wat zou je afraden?

Willem heeft niet iets gedaan waarvan hij later spijt had, hij heeft alleen maar dingen die hij aan zou raden. Hij deelt een gedachte en een tip: “Veel organisaties bieden een dagtrip aan naar de blue lagoon, een grot met heel blauw water. Het is vast mooi, maar je bent een hele dag op pad en gaat allerlei eilandjes af waar je maar kort kan zijn. Je zit op een boot met allemaal toeristen… Ik vraag me af of dat de moeite waard is.” En een tip: “Hvar was heel mooi. Maar ben je bewust van het moment van de dag en de periode dat je daar bent. Als je er in de avond en/of in hartje zomer bent, dan is het erg warm en dan zijn al die jongeren daar ook. Vraag je af of daar zin in hebt.”

Wat is je mooiste herinnering?

“De heuvel van Marjan, want het uitzicht was echt heel mooi. Je komt even tot rust. Je bent ‘on top of the world’ en je neemt de tijd om het in je op te nemen. En boottochtjes vind ik ook leuk – ik word altijd heel gelukkig van op een ferry zitten en te genieten van de omgeving. Of Split een aanrader is voor een stedentrip? 100%.”

Meer tips over Split lees je hier.