Recept
Fastfood op de Balkan, zo zou je dit recept kunnen omschrijven. Waar je in Nederland een frietje haalt, kies je daar voor een broodje ćevapi (afkorting voor ćevapčići). Een heerlijk stuk brood (lepinj) gevuld met worstjes van lamsgehakt, met uitjes en ajvar of kajmak. De saus is afhankelijk van in welk land je bent. In Kroatië wordt bijvoorbeeld ajvar gebruikt, in Bosnië kajmak. Ook dit recept komt, net als sarma, uit het Ottomaanse rijk toen de Balkan hier nog onderdeel van was. In Turkije wordt de naam ‘kebab’ gebruikt, op de Balkan dus ćevapčići . Haal je de ćevapi als fastfood, dan worden ze vaak geserveerd in porties van vijf. In restaurants staat dit gerecht ook op de kaarten, dan kan je ook porties van tien bestellen. Hier wordt vaak ook friet bij geserveerd. Ćevapi maakt standaard onderdeel uit van bijvoorbeeld een grotere vleesmaaltijd: mixed grill.
Het lekkerst zijn de ćevapi als je ze bereidt op de barbecue, maar mocht je daar niet voor in de gelegenheid zijn dan kan je ook een grill pan gebruiken. Omdat er in sommige delen van de Balkan geen varkensvlees wordt gegeten, wordt er daar lamsgehakt gebruikt. In de landen waar dit niet van toepassing is, wordt meestal half-om-half gehakt gebruikt. Op internet kom je veel variaties tegen op het originele recept. Hieronder neem ik je mee in het recept, zoals ik het ken uit Kroatië.
Ingrediënten
*300 gram half-om-half gehakt
*2 teentjes knoflook
*zout, peper, paprikapoeder
*klein scheutje spa rood
*Turks brood
*Ajvar (te koop bij diverse supermarkten)
*1 ui
Bereiding
- Meng de ingrediënten: Doe het gehakt in een kom. Voeg de fijngesneden knoflook, paprikapoeder, zout, zwarte peper en ui toe. Meng alles goed door elkaar. Voeg een klein scheutje Spa Rood toe en meng opnieuw. Dit zorgt ervoor dat de worstjes luchtig blijven tijdens het grillen.
- Vorm de worstjes: Rol het gehaktmengsel tussen je handen tot ongeveer tien worstjes, elk ongeveer 10 cm lang en 2 cm in diameter.
- Grillen: Verwarm de barbecue of grillpan voor op middelhoog vuur. Grill de worstjes in ongeveer 10-12 minuten gaar, regelmatig draaien zodat ze gelijkmatig garen en een mooie grillstreep krijgen.
- Bereid het brood: Snijd de Turkse broodjes open, zodat je de worstjes ertussen kunt leggen.
- Brood grillen: Leg de broodjes een paar minuten op de grill, zodat ze knapperig worden. Dit kan het beste gedaan worden tijdens de laatste paar minuten van het grillen van de worstjes. Smeer daarna één kant van elk broodje in met een eetlepel ajvar.
- Serveren: Leg de gegrilde worstjes tussen de ingesmeerde Turkse broodjes. Strooi er wat fijngesneden ui overheen voor extra smaak en textuur. Serveer direct en geniet!
Lees hier wat de beste plekken zijn om cevapi te eten in Sarajevo.