De Baai van Kotor door de ogen van Kim

Onderwerpen in dit artikel

Waarom de Baai van Kotor?

Kim, een van de vaste schrijvers van ons team van Balkanlocals, gaat regelmatig een aantal weken naar Kroatië en dan bezoekt ze ook een paar dagen een van de buurlanden om nieuwe dingen te ontdekken. Dit keer ging ze drie dagen naar Montenegro met haar zusje, naar de Baai van Kotor. “Ik ben geïnteresseerd in de landen van de Balkan en ik was nog niet eerder in Montenegro geweest. Ik vond het heel fascinerend, want vroeger hoorde het land bij Servië, wat weer heel anders is dan bijvoorbeeld Bosnië.”

“Het was voor mij het totaalplaatje: een leuk hotel, mooi weer, aardige mensen en mooie vergezichten.”

Wat viel jou meteen op in de Baai van Kotor?

“De reis er naartoe vond ik heel fascinerend. Als je Kroatië uit rijdt en Bosnië ingaat, en vervolgens Bosnië uit rijdt en Montenegro ingaat, dan moet je bij een grenspost je paspoort laten zien. Dit hebben wij in West-Europa natuurlijk niet meer.” Rijdend door Montenegro naar haar eindbestemming zag Kim op een gegeven moment de baai liggen. Dit was haar eerste kennismaking met de Baai van Kotor. “Dat gaf me een mooie eerste indruk van de baai en wat deze plek te bieden heeft.” Het viel haar ook op dat de mensen heel vriendelijk zijn. Kim verbleef net buiten de baai, in de plaats Herceg Novi. Een tip: onderweg naar de stad Kotor kom je langs diverse niet-toeristische plaatsjes zoals Risan en hier kost een koffie nog geen €1,50.

Dit wist ik nog niet over de Baai van Kotor

Kim heeft een speedboat tour gedaan op de Baai van Kotor en “dit was mijn mooiste ervaring. We gingen naar het eiland ‘Our Lady of the rocks’ en daar hoort een mythe bij die ik nog niet kende.” Volgens de legende vonden zeelieden uit de plaats Perast een afbeelding van de Maagd Maria op een rots die uit de zee stak. Ze zagen dit als een teken en legden na elke succesvolle reis stenen op deze plek, zodat er een kerk op de rotsen kon worden gebouwd. “Dit verhaal heeft indruk op mij gemaakt.”

Ook was Kim nog niet bekend met het lokale verkeer en de manier van rijden. Vanaf Herceg Novi was het zo’n 25 kilometer rijden naar Kotor. “Dan denk je: dat is een half uurtje rijden. Maar dat is niet zo, het verkeer is daar bi-zar! Ze rijden héél langzaam of met twee auto’s naast elkaar waar er maar één mag rijden. Het kostte me dus heel veel tijd om in Kotor te komen, maar je kunt ondertussen wel genieten van het mooie uitzicht op de baai. Na elke bocht heb je een ander uitzicht.”

Wat zijn jouw absolute aanraders?

  1. Kim geeft eerst een algemene reistip voor deze locatie: “Sommige mensen vliegen naar een bestemming en verblijven een week op dezelfde plek. Ik denk dat deze locatie een mooie uitvalsbasis is voor een combinatie met de landen en steden eromheen, zoals bijvoorbeeld Dubrovnik. Of ga ook naar Kotor als je al in het zuiden van Kroatië of Bosnië bent.”
  2. Bezoek de stad Kotor. Veel mensen zijn hier orthodox-christelijk en er zijn meerdere kerkjes. Kim ging een van de kerkjes in en viel met haar neus in de boter, want er was net een mis bezig. “Ik heb zelf een Katholieke achtergrond en de geloven lijken op elkaar, maar het is toch anders. Heel interessant om zo’n mis mee te maken.”
  3. Slaap in Palmon Bay Hotel & Spa in Herceg Novi voor een luxueuze beleving. “Ik hou ervan om een luxe verblijf te hebben. Het was niet zo duur en mijn zusje en ik hebben een spa-behandeling gedaan. Hier heb je ook heel mooi uitzicht over een gedeelte van de baai.”
  4. Ga naar Hipnos Restaurant in de plaats Risan. Uiteraard bestelde Kim een typisch Servisch gerecht, genaamd Karađorđeva šnicla. “Dit was een hele leuke ervaring want er waren alleen maar locals. Kinderen spelen daar op de pleintjes en moeders zitten op een bankje te kletsen. Er zijn hier geen toeristen te bekennen. Leuk om iets mee te krijgen van het lokale leven.”
  5. Doe een speedboat tour en ga naar het eiland ‘Our Lady of the rocks’ en de plaats Perast. In de zomer heb je het voordeel dat je een beetje afkoelt door de wind en het water. 
  6. Huur een auto en bezoek de kleine plaatjes rondom de baai. 
  7. Bovenop de bergen bij Kotor ligt een ruïne. Via een mooie wandeling genaamd ‘de ladder van Kotor’ kom je daarbij uit. “Het was 40 graden, dus wij hebben dit niet gedaan. Maar hij staat wel altijd in de lijstjes met highlights van deze plek.”

Wat zou je vermijden?

In de ochtend meren er vaak cruiseschepen aan in Kotor en dan wordt de stad overspoeld met toeristen. Hierdoor is er een wirwar aan mensen en zitten alle terrassen vol. “Wij konden niet eens een plek vinden om te lunchen. Zoek dus van tevoren op of er een cruiseschip aan gaat meren. Meestal gaan ze rond een uur of elf weer weg, dus als je in de middag de stad ingaat, dan heb je geen last van al die mensen.” En als je niet houdt van warmte, bedenk dan dat het hier in de zomer erg warm kan zijn. 

Wat is je mooiste herinnering?

“Ik heb de boottocht al een paar keer genoemd, maar dat was heel erg mooi en dat is me het meest bijgebleven. Vanaf de eilandjes waar we naartoe gingen, hadden we mooi uitzicht op de fjorden om ons heen. De blauwe kleur van het heldere water contrasteert ook mooi met het wit van het kerkje. Het was bijzonder om dit moment samen met mijn zusje te delen.” Volgens Kim moet je deze plek echt zelf ervaren. Dus waar wacht je nog op?

Ben je benieuwd naar verhalen van Kim? Klik dan hier en maak bijvoorbeeld een typisch lokaal recept, lees over de koffiecultuur in Kroatië of over het land van duizend eilanden.